Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Tradicionalne manifestacije oduševile mještane

Maškare preuzele Čepin, oživljen stari običaj čijanja perja...

Foto: Čepin
Čijanje perja stari je slavonski običaj koji je bio dio nekadašnjeg znatno mirnijeg načina života

Počela je Korizma. Gotovo je vrijeme maškara i veselja koje je osobito obilježilo tjedan prije Pepelnice. Općinsku upravu u Čepinu tako su posjetili maskirani mališani iz Dječjeg vrtića “Zvončić Čepin” kojima je čepinski načelnik Dražen Tonkovac nakon dugogodišnje vladavine predao vlast, uručivši im “ključ Općine Čepin”. Treba istaknuti i da je prvi put u povijesti na čelo Općine Čepin stala žena. Nakon dvije godine stanke zbog pandemije, održano je i 21. Čepinsko čijalo.

– Naša poznata manifestacija ovoga je puta, nažalost, prošla bez Joze koji je preminuo protekle godine, a upravo je njemu KUD Ivan Kapistran Adamović posvetio ovogodišnje čijalo. Na čijalu su nastupili i gosti iz KUD-a Perkovčani iz Novih Perkovca. Uz pjesmu i ples, prikaz običaja čijanja perja, upriličeno je još jedno Čepinsko Čijalo – navode organizatori.

Čijanje perja stari je slavonski običaj koji je bio dio nekadašnjeg znatno mirnijeg načina života. Pripremalo se tako perje kojim su se punile perine i jastuci, a dok su ga žene čijale, muškarcima je to bila prilika za druženje i zbijanje šala. Čijalo je, tako, bilo i simbol druženja mještana u dugim zimskim noćima. Okupljeni oko zajedničkog posla, ujedno bi se i veselili, pjevali, pa i udvarali. U životu slavonskog sela čijalo je nekada bilo pravi društveni događaj. Ono je učvršćivalo prijateljstva, stvaralo ljubavi, uveseljavalo domaćinstva.

Perje gusaka čupalo se u tri navrata tijekom godine. Za jastuk su potrebna dva kilograma, a u perinu se stavlja osam kilograma perja. Strpljivo su žene odvajale mekano perje od stapke, kako ne bi bolo kada se na njega u jastuku nasloni glava. Slavonsko čijalo danas se čuva uglavnom preko folklornih manifestacija. 

ČEPIN Utvrda Kolođvar postat će turistički biser općine Čepin Dječji maskenbal Maskirani mališani u veseloj povorci Olujni vjetar zahvatio i Čepin Stalna briga o hortikulturi i sadnja novih drvoreda za siguran okoliš u vremenskim nepogodama