Izbornik
Naslovnica Općine
DUGOPOLJE

Na usponu do vrha Ljubljan uživat će i djeca i rekreativci

1/3
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Projekt vrijedan 750.000 kuna osmislili su i izradili Općina Dugopolje i HPD Ljubljan iz Dugopolja

Planinarska staza u općini Dugopolje, od Doždora do podnožja mosorskog vrha Ljubljan, bit će prava atrakcija za brojne izletnike, planinare početnike i rekreativce, jer je zahtjevnost njezina svladavanja najniža u odnosu na sve ostale planinarske staze sa sjeverne strane Mosora. Gotovo trećina atraktivne, četiri kilometra duge pješačko-planinarske staze već je proširena i uređena. Stazom s koje puca veličanstven pogled na dugopoljsko polje i idilične obližnje zaselke prošetali smo se s načelnikom Općine Dugopolje Pericom Bosančićem i direktorom TZ-a Dugopolje Tomislavom Balićem.

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika, na čelu je ekipe koja radi na projektu O spoju dvaju krajeva Bjelovara u gradu se govori već 20 godina Zelena šetnica na korak do rješenja

Stara, vidikovac, ploče...

Projekt vrijedan 750.000 kuna osmislili su i izradili Općina Dugopolje i Hrvatsko planinarsko društvo Ljubljan iz Dugopolja, a njegovu važnost i kvalitetu prepoznali su Ministarstvo turizma i Splitsko-dalmatinska županija, koji će financirati 75 posto vrijednosti projekta, a 25 posto pokriva Općina Dugopolje. Konkretno, Ministarstvo turizma uložit će 350.000 kuna, a Županija i Općina po 200.000 kn.

– Zajedno s našim planinarskim društvom, koje nam je ukazalo na potrebu, razvili smo projekt edukacijske planinarske staze prema vrhu Mosora Ljubljanu. Nakon dobivanja potrebnih suglasnosti Ministarstva okoliša, jer se projekt nalazi u obuhvatu Nature 2000., na kojemu su zaštićena staništa ptica i gmazova, Županija je provela postupak javne nabave i izabran je izvođač, splitska tvrtka Kavelj – doznajemo od Perice Bosančića.

Na gradilištu su uz profesionalce i volonteri iz HPD-a Ljubljan, koji ovaj dio Mosora poznaju kao svoj džep. Riječ je o stazi koju koriste od davnina, a u katastru je upisana kao seoski put pa nije bilo problema s dobivanjem potrebnih odobrenja.

– Bit će ovo okosnica razvoja i zamašnjak aktivnog i izletničkog turizma – drži Tomislav Balić i iznosi podatak kako je na području Dugopolja 40-ak kuća za odmor s bazenima.

GAREŠNICA Za uređenje velike dvorane 980.000 kuna

Iskusni planinar Bosančić otkriva da je za svladavanje 4 kilometra duge staze i 1000 metara uspona potrebno oko tri sata šetnje, na koju je već poveo i svoju djecu. Radi se svaki dan, kada to vremenske prilike dopuste, a od 15. 3. do 15. 8. građevinari će se povući zbog gniježđenja ptica. Kada su radovi počeli, na društvenim mrežama pobunilo se nekoliko planinara koji su se bojali da bi radovi mogli uništiti ovaj prostor.

– Radi se uobičajenim sredstvima. Uklanjamo samo onaj kamen koji smeta na postojećoj trasi, ništa se ne devastira. Upravo suprotno. Napravit ćemo stazu, vidikovac i postaviti informativne ploče – govori Bosančić.

Pomoć i HGSS-u

Kritičare demantira i Darko Gavrić Čerčo, pročelnik HGSS-a stanice Split, koji nabraja niz sličnih primjera i ističe kako takve staze uvelike pomažu pripadnicima HGSS-a i smanjuju broj nesreća u planinama.

– Ova će staza zlata vrijediti. Mogao bih je usporediti s najpoznatijom, Primužićevom stazom, probijenom 1930. na Velebitu. Kada se ona radila, bilo je ljudi koji su strahovali zbog uništavanja Velebita, a ispostavilo se da je jedna od najatraktivnijih u Europi. Kada se završi staza do Ljubljana, uvjeren sam da će i skeptici promijeniti mišljenje – kaže Darko Gavrić Čerčo.