Izbornik
Naslovnica Gradovi
O spoju dvaju krajeva Bjelovara u gradu se govori već 20 godina

Zelena šetnica na korak do rješenja

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika, na čelu je ekipe koja radi na projektu
Foto: Grad Bjelovar
Šetnicom dugom 2,3 km spojila bi se dva dijela grada, a Bjelovarčani bi uživali u opuštenoj šetnji prirodom uz rijeku

Projekt Zelene šetnice oduševljava svakoga kome se spomene, a na njemu marljivo rade čelnici Gradske uprave Grada Bjelovara, na čelu s mladim zamjenikom gradonačelnika, Igorom Brajdićem. Riječ je o šetnici po nasipu rijeke Bjelovacke, koja bi se protezala od Slavonske ceste kod rotora, pokraj Lidla do Luga.

S BANKAMA POTPISALI UGOVORE Županija preuzima trošak kamata za kreditiranje proljetne sjetve

Potrebne pripreme

Šetnica je to o kojoj se u Bjelovaru govori sigurno 20 godina pa je tako, sve do sada, bila tema o kojoj se pričalo tijekom usputnih razgovora, a sada postoji velika mogućnost da nakon ljeta počnu radovi. Šetnicom dugom 2,3 km spojila bi se dva dijela grada, a Bjelovarčani bi uživali u opuštenoj šetnji prirodom uz rijeku. Kako bi se to ostvarilo potrebno je očistiti korita rijeke, nasuti šetnicu, postaviti adekvatnu rasvjetu, klupice te urediti okoliš.

– Kako naša rijeka više ne bi bila beživotna, u suradnji s Hrvatskim vodama na proljeće će se očistiti i urediti krito rijeke od rotora u Brezovcu preko Slavonske ceste, do križanja s istočnom obilaznicom gdje završava Radničko naselje, u dužini od oko 2,8 km. Nakon toga preostaje još jedan kilometar korita rijeke čije će uređenje biti usklađeno s početkom izgradnje šetnice. Bjelovar će tako dobiti šetnicu s klupama, rasvjetom i pješačko-biciklističkom stazom, bit će to i mjesto na koje možete ponijeti dekicu, odmoriti se i uživati u ljepotama krajolika. Prije svega, potrebno je riješiti manjim dijelom imovinskopravne odnose te projektnu dokumentaciju kako bismo na jesen ove godine mogli imati sve spremno za početak gradnje šetnice – objasnio je situaciju Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara.

GAREŠNICA Obnovit će se dotrajala cesta kroz Dišnik

Naravno, javnost treba biti upoznata s idejnim rješenjem i projektom, kao i s cijenom šetnice sa spomenutom infrastrukturom. Inače, taj dio grada u samo tri godine zaista je postalo urbano predgrađe Bjelovara, od uređenog Radničkog naselja, Mlinovca i Vidikovca, izgradnje rotora i nastavka istočne obilaznice, trgovačkog centra, otvaranja prvog Mcdonaldsa u Bjelovaru i uređenja Pakračke ceste do energetske obnove dječjeg vrtića i izgradnje malonogometnoga igrališta te izgradnje nove mreže odvodnje u Ždralovima na koju se čekalo dugi niz godina.

Za opuštanje

Iako život u tom dijelu grada zvuči kao idealan, naročito nakon što se sagradi šetnica, nikako se ne može zaboraviti velika industrija koja se nalazi baš u tom naselju, a zbog koje obližnji stanovnici, ponajviše oni iz Radničkog naselja, redovito zovu inspekcije zbog, kako oni tvrde, zagađenja i preglasnih zvukova koji ih ometaju u svakodnevici. Možda se, baš nakon što se ljudi počnu šetati šetnicom za dnevnu dozu opuštanja, ali ih u tome omete strašan zvuk obližnjih tvornica ili dim koji izlazi iz njihovih postrojenja, odgovorni pozabave i tim pitanjem.