Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
S BANKAMA POTPISALI UGOVORE

Županija preuzima trošak kamata za kreditiranje proljetne sjetve

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Najniži iznos kredita koji se može zatražiti za proljetnu sjetvu je 5000 kuna, a najviši milijun kuna

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore o kreditiranju proljetne sjetve s predstavnicima šest komercijalnih banaka – Privrednom bankom, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom, Podravskom bankom, Hrvatskom poštanskom bankom te OTP bankom, što je najveći broj poslovnih banaka koje su se do sada uključile u kreditiranje proljetne sjetve.

Udruživanje sedam turističkih zajednica na projektu razvoja kulturnog turizma Žele stvoriti drukčiji, konkurentni, inovativni i održivi turistički proizvod

Od prošle godine, a kao dodatna pomoć poljoprivrednicima zbog pandemije koronavirusa, Bjelovarsko-bilogorska županija na sebe je preuzela plaćanje kompletne kamatne stope te su krediti za poljoprivrednike u županiji beskamatni. Također, rok za vraćanje kredita produljen je na godinu dana.

Prošla godina rekordna

Da je takav potez naišao na dobar odziv županijskih poljoprivrednih proizvođača potvrđuje i to što je prošla godina bila rekordna po korištenju kreditne linije proljetna sjetva. Naime, realizirana su 154 zahtjeva u iznosu od 24,4 milijuna kuna što je rekordni iznos u proteklih 17 godina provođenja te kreditne linije, a Županija je izdvojila 800 tisuća kuna za subvenciju kamata. Samim time najbolji su to kreditni uvjeti u Hrvatskoj putem kojih se omogućava poljoprivrednicima da još povoljnije i lakše obave proljetnu sjetvu.

Javni poziv za korištenje kreditne linije otvoren je od danas do 7. svibnja. Podsjetimo, njome poljoprivredni proizvođači  lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a unazad tri godine kredit se može zatražiti i za presadnice povrća, dakle povrtlarske kulture.

Počeli radovi Do ljeta će mjesno groblje na otoku Viru biti kompletno uređeno

Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5000 kuna, dok je najviši iznos milijun kuna.

– Bjelovarsko-bilogorska županija ponosi se time što je poljoprivredna županija. Možda je ključno da ni jedan zahtjev poljoprivrednika koji je dan Županiji nije odbijen ako je udovoljavao uvjetima natječaja, a tako će biti i ove godine. Nažalost, pandemija koronavirusa i dalje traje, a to znači da će Bjelovarsko-bilogorska županija na sebe preuzeti sav trošak kamate za kreditiranje proljetne sjetve. Prošle godine smo radi toga imali najbolju kreditnu liniju u smislu zahtjeva te visine zahtjeva – kazao je na konferenciji za novinare župan Damir Bajs.

Čak 22 potporne mjere

Bjelovarsko-bilogorska županija ima čak 22 potporne mjere i namjene vezane za poljoprivredu, a županijske potpore tijekom prošle godine iznosile su 2,7 milijuna kuna. Nijedan zahtjev poljoprivrednika za korištenje mjera, ako je ispunjavao uvjete, nije bio odbijen.

RADOVI NA MOSTU U ULICI RUĐERA BOŠKOVIĆA Most sad ima dva kolna traka i rasvjetu

– Privredna banka Zagreb je sedmu godinu u tom projektu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Naša iskustva su više nego dobra, kako u dijelu kvalitete kreditnih zahtjeva koje smo zaprimali od klijenata, tako i od samih efekata koje ta kreditna linija i krediti daju našim klijentima. Županija već drugu godinu subvencionira 100 posto kamate našim poljoprivrednicima što im znatno olakšava otplatu troškova kredita – izjavio je Mario Lončar, direktor Centra za poslove s poduzećima Privredne banke Zagreb.