Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Udruživanje sedam turističkih zajednica na projektu razvoja kulturnog turizma

Žele stvoriti drukčiji, konkurentni, inovativni i održivi turistički proizvod

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Cilj je stvoriti integrirane proizvode i pokazati turistima skrivena blaga na području turističkih zajednica

Sedam turističkih zajednica s područja Zagrebačke županije sklopilo je sporazum o udruživanju na projektu razvoja kulturnog turizma. Za koordinatora projekta izabrale su Turističku zajednicu grada Zaprešića što je velika odgovornost, istaknuo je direktor TZ-a grada Zaprešića Toni Ganjto.

PROMOCIJA VRHUNSKIH PROIZVODA Županija brendira gourmet turizam

Priprema akcijskog plana

– Zadovoljstvo nam je preuzeti ulogu koordinatora projekta, ali isto tako i velika obveza. Tim iz Turističke zajednice grada Zaprešića predano će raditi na identifikaciji i analizi ključnih elementa ovog projekta te će u suradnji sa svim članicama sporazuma predložiti konkretan akcijski plan. Osim toga, ovim projektom želimo i zagolicati maštu naših posjetitelja ponudom naših kulturnih sadržaja – istaknuo je Ganjto. Kreće se s pripremom akcijskog plana.

Cilj projektnog udruživanja je integrirani razvoj i upravljanje proizvodima temeljenim na prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini Zagrebačke županije i njezinoj interpretaciji kako bismo stvorili drukčiji, konkurentni, inovativni i održivi turistički proizvod. Potpisnice sporazuma su turističke zajednice grada Zaprešića, Velike Gorice, Vrbovca, Dugog Sela, Savsko-sutlanske doline i brega te TZ općina Krašić i Pisarovina. Udružene turističke zajednice žele tim projektom ispričati priču o privlačnostima kulturne ponude Zagrebačke županije i njezinoj raznolikosti koja obuhvaća urbano i ruralno područje te ih čini idealnom destinacijom za svaku vrstu aktivnosti i odmora.

KORAK DALJE U KORIŠTENJU OBNOVNLJIVIH IZVORA ENERGIJE Fotonaponska elektrana na krovu sportske dvorane proizvodi struju

– Kultura, umjetnost, povijesna baština, spomenici, prirodne ljepote, različite umjetničke i kulturne manifestacije čuvaju tradicijske vrijednosti Zagrebačke županije koje ovim projektom turističke zajednice žele objediniti u zajedničke kulturne rute, zanimljivu i atraktivnu priču te stvoriti platformu inovativnih doživljaja kulturnog turizma. Naravno, sve to fokusirajući se na povezanost kulturne ponude s ostalim subjektima i aktivnostima u destinaciji kako bi stvorili integrirane proizvode i pokazali domaćim i stranim turistima skrivena blaga na području sedam turističkih zajednica – napominju u TZ-u grada Zaprešića.

Izazov, ali i prednost

Zanimljivo je da turističke zajednice potpisnice sporazuma geografski nisu potpuno povezane, što će, dodaju, dokazati kako zanimljiv, atraktivan i drukčiji turistički proizvod nadilazi sve ostale preduvjete. – Turističke zajednice iz sporazuma ističu kako to neće biti samo izazov, nego velika prednost jer će temelj njihova projekta činiti interpretacija baštine, a iz nje će uslijediti drukčiji paket proizvoda temeljenih na kulturnom turizmu i povezivanju kulturnih sadržaja svih razina u jedinstveni plan upravljana kulturnim turizmom – zaključuju u TZ-u.