Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
SURADNJA FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I GUNJANSKE ČISTOĆE

Nabavljeno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada

Foto: Općina Gunja
Novo vozilo ostavlja mogućnost da se komunalni otpad može prikupljati i više puta, a ne samo jednom mjesečno kao do sada - istaknuo je načelnik Općine Gunja Ante Gutić

Prošloga tjedna je tvrtki Gunjanska čistoća d.o.o. dopremljeno komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada koje će u budućnosti koristiti ova komunalna tvrtka koja održava čistoću u Općini Gunja. Vozilo je nabavljeno kroz javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje je u ožujku 2020. objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada“ i to u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Riječ je o bespovratnim sredstvima pa je tako Gunjanskoj čistoći d.o.o. Odlukom o financiranju odobren iznos od gotovo 580 tisuća kuna. Ukupan iznos prihvatljivih troškova iznosi nešto manje od 680 tisuća kuna od čega 85 posto su bespovratna sredstva, a 
15 posto  je vlastito učešće Gunjanske čistoće d.o.o..

– Gunjanska čistoća do sada nije imala ovakvo vozilo, nego se jednom mjesečno prikupljao papir i plastika. Nabava ovoga vozila ostavlja mogućnost da se komunalni otpad može prikupljati i više puta po potrebi. U bliskoj budućnosti otvorit će se i mogućnost prikupljanja i stakla – rekao je načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Dodaje da Gunjanska čistoća time rješava pitanje komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada na više godina. Isto tako otvara se i mogućnost da tvrtka po potrebi donese odluku da neku vrstu otpada prikuplja i češće na području općine, što će puno značiti u održavanju i čišćenju naselja.

Gutić pojašnjava da se otpad nakon prikupljanja u Gunji odvozi dalje i predaje na deponije te da je to rutina koja traje već godinama.

– Nabava ovoga komunalnog vozila bit će od velike važnosti za dalje uređivanje i čišćenje Gunje. Vjerujem da će i sami mještani biti zadovoljni jer će se ranije moći riješiti otpada koji im smeta u dvorištima kuća – zaključio je Gutić.