Izbornik
Naslovnica Općine 1350 pregleda
Marija Jančić iz Marije Gorice

Najdugovječnija općinska načelnica ipak ne ide po sedmi mandat

Marija Jančić, načelnica općine Marija Gorica
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Iako je broj općinskih načelnika, koji su odradili više od pet mandata veći, Marija Jančić jedina je žena među političkim veteranima, a Marijom Goricom upravlja dva desetljeća

Već više od dva desetljeća Marija Jančić (HDZ) čvrstom rukom upravlja općinom Marija Gorica na sjeverozapadu Zagrebačke županije, a s odrađenih šest mandata trenutno je najdugovječnija općinska načelnica u Hrvatskoj. Premda je broj općinskih načelnika, koji su odradili više od pet mandata mnogo veći, HDZ-ovka Marija Jančić jedina je žena u tom društvu političkih veterana.
- Ima nas negdje tridesetak, no ja sam jedina žena koja je tako dugo u lokalnoj politici. Na čelu općine sam od 1996.- kaže ponosno načelnica Marije Gorice. Marija Jančić je i jedina ženska članica neformalnog političkog kluba Kluba 5+ kojeg čine svi lokalni političari s pet ili više mandata.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

- Našli smo se u nekoliko navrata kako bismo u prijateljskom okruženju izmijenili svoja iskustva u upravljanju općinama i gradovima, a okupljanja je inicirao kolega iz općine Kravarsko Božidar Škrinjarić – priča najdugovječnija općinska načelnica. U njezinoj je općini ukupno četiri zaposlenika, a za njihove plaće izdvaja se samo osam posto proračuna.

Koncentrirali se na djecu i umirovljenike

Načelnica otkiva kako na nadolazećim lokalnim izborima ipak neće ići po rekordni sedmi mandat iako je na prošlima osvojila više od 80 posto glasova.
- Neću se više kandidirati. Mislim da sam sa svojim suradnicima dala maksimum, a čovjek se tako dosta potroši. Mi smo se u općini najviše koncentrirali na djecu i umirovljenike kako bi i naši najstariji stanovnici imali dostojan život. Ostala nam je još za riješiti odvodnja i poduzetnička zona, a trebamo malo više poraditi i na turizmu. Nedavno smo otvorili i sportsku dvoranu u koju smo uložili više od 14 milijuna kuna i to je bio zadnji kapitalni projekt. Mislim da smo tijekom mojih mandata učinili naš kraj prepoznatljivim – zaključuje Marija Jančić.