Izbornik
Naslovnica Općine
Završava gradnja Gospodarske zone Čepin

Niz poticaja za investitore – niža cijena parcele, niži komunalni doprinos

Foto: Općina Čepin
Zona se prostire na oko 25 hektara, a u nju je dosad uloženo više od 17 milijuna kuna

Pri samom su kraju završni radovi na Gospodarskoj zoni Čepin, u tijeku je gradnja prometne i komunalne infrastrukture. A bit će dovršeni čak 5 mjeseci prije predviđenog, ugovorom propisanog roka.

CENTAR ZA STROJARSTVO EU projekt temeljen na znanju i inovacijama

Izvrstan položaj

Vrijednost radova koji se trenutačno izvode iznosi gotovo 10 milijuna kuna. U gradnju odvodnje i vodovoda Općina je uložila 1.500.000 kuna, a radove je izvela Urednost d.o.o., tvrtka u vlasništvu Općine Čepin. U gradnju elektroenergetske mreže investirali su još gotovo 1.500.000 kuna. Sagrađen je i plinovod čiji je investitor HEP Plin. Kad ovim iznosima pribrojimo i izradu projektne dokumentacije, telekomunikacijsku infrastrukturu – dolazimo do iznosa većeg od 17 milijuna kuna.

Cilj je ovog projekta stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj poduzetništva, a na dobrobit cijele zajednice. Završetkom i svečanim otvorenjem zone, koje je najavljeno za svibanj, parcele u zoni ići će u prodaju. Prostor Gospodarske zone Čepin ima povoljan geoprometni položaj, uvjetovan ponajprije povoljnim položajem uz cestovni koridor zapadne obilaznice grada Osijeka i Čepina, kao i blizine cestovnog čvora Čepin na trasi autoceste A5. Osim toga, udaljen je cca 10 kilometara od željezničkog čvorišta u Osijeku te 15 kilometara od riječne luke na Dravi.

BJELOVAR Gradnja područne škole u naselju Sjever, procjenjuje se, koštat će 48 milijuna kuna

– Sve ovo jamči da će zona biti popunjena u vrlo kratko vrijeme, a i uvjeti koje ćemo mi kao općinska uprava postaviti za poduzetnike će biti izuzetno stimulirajući. Očekujemo, tako, u vrlo kratkom roku i prve radove pojedinih privatnih investitora. Trenutačno imamo dvadesetak konkretnih upita vezano za zonu – kaže načelnik Dražen Tonkovac.

Izrazito konkurentni

– Ovo je projekt koji je izuzetno važan za razvoj naše općine, jer znamo da su naši poduzetnici pokretač razvoja i oni zapravo vuku naše društvo naprijed – dodaje načelnik. Sama zona prostire se na oko 25 hektara. Po donošenju odluke o uvjetima prodaje zemljišta raspisat će se javni poziv za iskaz interesa za kupnju građevinskog zemljišta. U skladu s time, zona će se parcelirati na manje čestice.

– Sami uvjeti će biti izrazito stimulirajući: investitor će, ovisno o vrsti djelatnosti i broju zaposlenih, ostvarivati poticaje u vidu smanjenja kupoprodajne cijene. I komunalni doprinos je smanjen maksimalno, tako da vjerujemo da će naši uvjeti biti izrazito konkurentni u odnosu na ostale zone koje nas okružuju – zaključuje Tonkovac.