Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Povijest župe u Dubravi seže od 1094. godine

Obnavlja se krovište stoljetne crkve svete Margarete

Foto: DUBRAVA
– Današnja crkva sagrađena je oko 1500. godine, od cigle s jakim zidovima i oslikanim stropom. Glavni oltar posvećen sv. Margareti bio je oštećen pa je 1683. podignut novi – kažu u upravi Općine Dubrava

Crkva svete Margarete u Dubravi uskoro će zasjati novim sjajem. Obnavlja se, naime, njezino krovište. Vijest je na Facebooku podijelio načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša.

– Zahvaljujem našem župniku Mihillu Gojaniju na hvalevrijednom projektu obnove krovišta župne crkve. Općina Dubrava sufinancirala je projekt sanacije krovišta Župe sv. Margarete sa 100.000 kuna za što je potpisan ugovor. Hvala i svim župljanima i ljudima dobre volje koji su se prilozima uključili u obnovu naše višestoljetne povijesne crkve – rekao je načelnik Okroša.

Župna crkva sv. Margarete svoju povijest započinje, inače, još davne  1094. godine kad je ugarski kralj Ladislav biskupu zagrebačkom Duhu darovao posjed Dubravu sa zemljom i šumom koja joj pripada. Prije gotovo osam stoljeća, 1269. godine, prvi put se spominje gradnja crkve koja je bila dio tvrđe okružene s devet kula.

– Njezina crvena boja svjedoči o krvavoj bitki s Turcima u  kojoj je poginulo mnogo ljudi i u kojoj je grad razoren. Današnja crkva sagrađena je oko 1500. godine, od cigle s jakim zidovima i oslikanim stropom. Glavni oltar posvećen sv. Margareti bio je oštećen pa je 1683. podignut novi – rekli su u upravi Općine.