Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
GUNJA

Očekujemo da će vrtić biti otvoren u rujnu iduće godine

Kod smještaja djece u Gunji prednost će imati djeca iz Gunje, tako da se očekuje da se sva djeca iz Gunje, koja su sada u privatnom vrtiću u susjednom selu, presele u novoizgrađeni vrtić
1/5
Foto: Gunja
Prema planovima, dječji vrtić u Gunji imat će kapacitet za 32 djeteta, od čega 12 u jaslicama i 20 u starijoj dobi. Otvaranje vrtića donijet će i nova zapošljavanja

Izgradnja dječjeg vrtića u Gunji jedan je od strateških projekata Općine Gunja, koja se polako, ali sigurno, privodi kraju. Općinske vlasti navode da je Općini Gunja prijavom na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv, odobren iznos od 2,8 milijuna kuna, ili nešto više od 382 tisuće eura, za projekte koji se financiraju iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Tako je za projekt "Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Gunji" proveden postupak javne nabave po grupama: Grupa 1. Radovi na izgradnji Dječjeg vrtića u Gunji, Grupa 2. Radovi na ugradnji stolarije na zgradi Dječjeg vrtića u Gunji.

Radovi u tijeku

– S odabranim ponuditeljima sklopljeni su ugovori. Izvođenje radova za Grupu 1., Radovi na izgradnji Dječjeg vrtića je u tijeku, a ovih dana započeto je izvođenje radova Grupe 2. Radovi na ugradnji stolarije na zgradi Dječjeg vrtića. Ugovorena vrijednost radova za Grupu 2. iznosi 76.774,39 eura – navodi načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

– Prema planovima, očekujemo da će vrtić biti otvoren i početi s radom u rujnu iduće godine. Bit će to velika stvar za Gunju, koja nikada nije imala vrtić i čiji su se mještani na raznorazne načine snalazili za čuvanje djece. Neki su, oni koji su imali mogućnosti, koristili uobičajeni "baka servis", dok je dio mališana iz Gunje upisivan u privatni vrtić u susjedno selo. Bilo je i onih koji se nisu mogli snaći pa iz tog razloga nisu mogli raditi. Sada će se to promijeniti i mladi roditelji iz Gunje dobit će mogućnost da imaju gdje na sigurnom ostaviti svoju djecu dok su oni na poslu – rekao je Gutić.

Prema planovima, dječji vrtić u Gunji imat će kapacitet za 32 djeteta, od čega 12 u jaslicama i 20 u starijoj dobi. Kod smještaja djece u Gunji prednost će imati djeca iz Gunje, tako da se očekuje da se sva djeca iz Gunje, koja su sada u privatnom vrtiću u susjednom selu, presele u novoizgrađeni vrtić.

Nova kvaliteta života

Otvaranje vrtića donijet će i nova zapošljavanja, a prema sadašnjim planovima, očekuje se zapošljavanje četiri osobe. Gutić najavljuje i da roditelji za djecu u vrtiću neće plaćati punu ekonomsku cijenu, nego će dio cijene svakako sufinancirati i Općina, kako bi dodatno olakšala svojim mještanima.

– Postojanje vrtića u današnje je vrijeme neophodno, posebno za mlade roditelje kako bi imali gdje sigurno smjestiti svoju djecu dok su oni na poslu. To je jedan od preduvjeta ostanka mladih u ruralnim područjima jer tako mogu raditi i svoju djecu ponovno preuzeti kada završe s poslom. Sigurno će otvaranje vrtića donijeti novu kvalitetu života u Gunji – rekao je Gutić.

Nakon provedenog postupka jednostavne nabave sklopljen je ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem, koji je ubrzo krenuo u realizaciju projekta Pokrivanjem LED rasvjetom smanjit će potrošnju energije i opterećenje u trafostanici Ukupno će biti postavljeno 111 novih LED svjetiljki, a naknadno njih još 108 Načelnik Općine Gunja Ante Gutić OPĆINA GUNJA Prvi put imat ćemo vrtić, ali gospodarstvo je najveći problem DO KRAJA godine na zgradi vrtića bit će završeni svi građevinski radovi, nakon čega počinje opremanje, kaže načelnik Općine Gunja Ante Gutić Sadržaj koji do sada nisu imali U dječji vrtić u Gunji prvi polaznici upisivat će se iduće godine