Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Na 22 hektara uzgajaju čak 60 kultura koje koriste u pekarnici i bistrou

”Od polja do stola” Eko imanje Zrno provodi u praksi

Foto: DUBRAVA
Zrno bio bistro prvi je i jedini certificirani ekološki restoran u Hrvatskoj, a nude, među ostalim, humus s kurkumom i tahinijem, seoski ajvar s orasima i paprom, a sve posluženo s pečenim kruhom od kiselog tijesta

David Pejić, direktor Eko imanja Zrno, kao jedini predstavnik iz Hrvatske pobjednik je EU Organic Awards 2022. među 200 
prijavljenih iz 26 zemalja, a na imanju ga je posjetio te mu osobno čestitao na uspjehu načelnik Općine Dubrava i saborski zastupnik Tomislav Okroša.

Pekarnica i bistro

– Vidjeti mlade poljoprivrednike koji su se okrenuli ekološkoj proizvodnji, a uz to na takvoj razini, veliki je uspjeh. Zaista sam 
sretan što je to upravo naš David Pejić – poručio je načelnik Okroša.

Na imanju Pejić, kaže, kontinuirano rade na poboljšanju i pronalaženju novih načina kako učiniti planet boljim i zelenijim mjestom. Ono što ovo imanje čini posebnim su inovativni pristupi i metode u ekološkoj poljoprivredi s više od 60 poljoprivrednih kultura koje zatim prodaju u svojim trgovinama. Posjeduju ondje i najveći biointenzivni no-till vrt u regiji te pekarnicu u kojoj se u malim serijama ručno izrađuju organski veganski zalogajčići te njihov najpopularniji proizvod, Zrno kruh od kiselog tijesta.

Ondje nastaje i 27 proizvoda iz njihova asortimana slastica poput savijača, pita, torti, tartova, muffina i brownieja, a za koje koriste izbor prirodnih zaslađivača poput agavinog i javorovog sirupa ili rižinog i ječmenog slada.

Njihov Zrno bio bistro prvi je i jedini certificirani ekološki restoran u Hrvatskoj, a u njemu nude, među ostalim, juhu od sezonskog 
povrća te tofu namaz s ukiseljenim krastavcima, humus s kurkumom i tahinijem, tradicionalni seoski ajvar s orasima i paprom, a 
sve to posluženo s pečenim kruhom od kiselog tijesta.

– Od polja do stola je stvarno provedeno u praksi, a sada nastavljamo raditi za dobrobit pojedinca i okoliša! – poručuju s Eko 
imanja Zrno.

Tako su na 22 hektara zemlje posadili više od 35 vrsta salata, kupusnjača i lukova te korjenastog, plodovitog i gomoljastog 
povrća poput mrkve, cikle, bijele rotkve, čičoke, blitve, paprika i slično. Začinsko bilje koje raste u vrtu od 900 kvadrata tajni je 
sastojak njihovih jela iz bistroa, a među 12 vrsta su i bosiljak, menta, origano, kadulja i vlasac.

Dugotrajna izrada

Povrće i začinsko bilje za svježu potrošnju uzgajamo na više od 200 biointenzivnih no-dig gredica koje predstavljaju najviši standard regenerativne ekološke poljoprivrede i očuvanja tla. Istovremeno, ratarske kulture i povrće za preradu uzgajamo u 
petogodišnjem plodoredu, s kontinuiranom izmjenom pokrovnih usjeva i usjeva za zelenu gnojidbu te izbjegavajući tešku obradu tla poput oranja – kažu s imanja.

U ratarske kulture ubrojili su i uzgoj pira i soje koju prerađuju u tofu koji koriste kao zamjenu za meso u brojnim specijalitetima njihova bistroa kao što su cordon  blue i Cezar salata. Ono što ih čini posebnima, kažu, izbor je sirovina i majstorski proces izrade koji se u velikoj mjeri oslanja na vještine djelatnika pa tako proizvodni proces Zrno tofua traje skoro godinu dana.

 Započinje sjetvom sorte soje koja karakteristikama odgovara specifično toj namjeni, a nakon žetve i sušenja, soja ostaje na imanju i ulazi u preradu, odnosno postaje tofu. A zbog ograničenih kapaciteta Zrno tofu i sejtan dostupni su isključivo kroz daljnje Zrno proizvode, odnosno Zrno eko pekaru i Zrno bio bistro.

Na Zrnu i educiraju

Edukacija se dijeli na tematske cjeline koje se mogu kombinirati. Tako interesenti mogu izabrati zanima li ih, primjerice, mehanizirana ili biointenzivna ekoproizvodnja, kontrola i suzbijanje korova, proizvodnja presada ili pak upravljanje vodom i sustavima navodnjavanja.

Također vas mogu naučiti i planiranju, rotacijama kultura i softverskom praćenju te sve što vas zanima o berbi, branju, pakiranju i distribuciji proizvoda. Kako se radi kruh od kiselog tijesta, pokazat će vam iskusni pekari, a možete se educirati i o prirodnoj proizvodnji zimnice, tofua i sejtana.