Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Novi poticaj čepinskom gospodarstvu

Počinje gradnja moderne tržnice u Čepinu – Agroparka

Foto: Čepin
– Agropark je sufinanciran u sklopu Urbane aglomeracije Grada Osijeka. Iz Europske unije, tako, dolazi 70 posto sredstava, dok su 30 posto sredstva Općine Čepin – rekao je načelnik Dražen Tonkovac

Uskoro počinje izgradnja Agroparka u Čepinu, a riječ je o modernoj natkrivenoj tržnici na kojoj će lokalni gospodarstvenici, obrtnici i poduzetnici moći predstavljati i prodavati svoje proizvode. Ugovor o izgradnji zgrade Agroparka potpisali su nedavno čepinski načelnik Dražen Tonkovac i Boris Lovretić, direktor tvrtke Iver d.o.o. iz Čepina. Vrijednost izgradnje je 3,824.032 kune, zajedno s PDV-om.

Novac iz EU

– Veličina Agroparka je 350 četvornih metara, a uz natkriveni izložbeno-prodajni prostor sa štandovima, u njemu će biti i dva zatvorena prostora, odnosno skladišta i sanitarni čvor. Rok izgradnje je 12 mjeseci, a rok završetka projekta do kraja 2023. godine – rekao je Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin, na potpisivanju ugovora.

Gradit će se u Ulici kralja Zvonimira, na mjestu sadašnje stare tržnice.

– Agropark je sufinanciran u sklopu Urbane aglomeracije Grada Osijeka. Iz Europske unije, tako, dolazi 70 posto sredstava, dok su 30 posto sredstva Općine Čepin – nadovezao se načelnik.

Uz radove izgradnje, projektom Poslovna zgrada – Agropark obuhvaćeno je i opremanje te ostali popratni troškovi, pa mu se 
ukupna vrijednost procjenjuje na više od pet milijuna kuna.

– Agropark će omogućiti obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima i poduzetnicima predstavljanje i prodaju njihovih proizvoda. Razvoj njihove djelatnosti ići će kroz subvencionirani najam te će im se na taj način pružiti mogućnost za brže 
napredovanje i razvoj – istaknuo je Tonkovac.

– Mislimo da je rok za izvođenje od 12 mjeseci dostatan. Čim nas budu uveli u posao, mi počinjemo raditi i spremni smo na taj 
dio – kazao je pak Boris Lovretić iz tvrtke Iver d.o.o.

Na području općine Čepin djeluje više od 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te oko 400 poduzetnika i obrtnika. Poduzetnici s područja općine Čepin među najboljim su poduzetnicima na području urbane aglomeracije Osijek, navode u Općini. Primjerice, prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), na prvom mjestu bili su upravo poduzetnici općine Čepin s 1,14 milijuna kuna.

Ovaj projekt Agroparka, ističe se, poticaj je i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kao i poduzetnicima i obrtnicima, da se još više razvijaju, ali i način da se mještanima općine Čepin omogući da kupuju domaće proizvode od lokalnih proizvođača upravo u Čepinu.

Općinske potpore

-  Općina Čepin brojnim mjerama potiče razvoj gospodarstva pa su tako za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa svim poduzetnicima i obrtnicima koji imaju registrirano sjedište na području Općine Čepin, i zapošljavaju djelatnike koji imaju prebivalište na njezinu području, odlukom Općinskog vijeća osigurane potpore kako bi se održala likvidnost te zadržala postojeća radna mjesta – navode u Općini Čepin.

Još jedna od prilika gdje su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici i poduzetnici imali priliku predstaviti i prodavati svoje proizvode nova je manifestacija u općini Čepin – Proljetni festival održan u  travnju ove godine, na kojemu su sudjelovala čak 52 izlagača. Proljetni će se festival održavati i sljedećih godina.