Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
U planu realizacija projekta koji će u Gunju donijeti nove sadržaje

Postavit će se pametne klupe i električni javni bicikli

Foto: Gunja
Oba projekta vrijede zajedno oko 600 tisuća kuna

Općina Gunja prijavila se krajem prošle godine na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga s dva projekta. Prema riječima načelnika Općine Ante Gutića u planu je realizacija projekta “Sustav javnih bicikala” koji je ukupne vrijednosti veće od 210 tisuća kuna.

– Prijava se odnosi na nabavku tri mehanička i tri električna bicikla sa svom potrebnom opremom (električno postolje s automatskim sustavom zaključavanja i ugrađenim punjačima za bicikle, postolja za zaključavanje mehaničkog bicikla..) i nadstrešnicom – rekao je Gutić.

Objašnjava i kako bi postolja bila postavljena na dva kraja naselja na kojima bi građani mogli preuzeti ili ostaviti bicikl. Kako kaže Gutić, realizacija ovoga projekta važna je za Gunju s obzirom na to da se radi o raširenom naselju, odnosno da od jednoga do drugoga kraja naselja ima gotovo sedam kilometara. Još će se vidjeti kakav će sustav korištenja biti, ali u planu je da korištenje električnih bicikala bude po simboličnim cijenama.

Drugi projekt koji je prijavljen nosi naziv “Pametne klupe sa senzorima zraka” i on je ukupne vrijednosti gotovo 390 tisuća kuna. Projekt se odnosi na nabavu pet klupa koje imaju ugrađene senzore temperature zraka, senzor vlage, 4 USB punjača, 2 bežična punjača, LED rasvjetu i light senzor.

– Smatramo da će ove klupe posebno kod mladih naići na veliki odjek jer bi imali gdje napuniti svoje mobitele, ali i besplatno surfati s obzirom na to da bi u sklopu projekta bio omogućen i besplatan Wi-Fi – rekao je Gutić.