Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
GUNJA

Pripremne radnje za izgradnju novog mezarja u Gunji

1/7
Foto: Općina Gunja
Problem je zaista velik jer za dvije godine pripadnici bošnjačke nacionalne manjine neće imati gdje pokapati svoje najmilije te se nadaju da će u Ministarstvu i to uzeti u obzir

Mještani Gunje, pripadnici bošnjačke nacionalne manjine, već nekoliko godina upozoravaju da je postojeće mezarje u Gunji pri kraju kada je riječ o mogućnosti novih ukopa te da se što prije mora pronaći rješenje. Iz Općine Gunja napominju da su se prijavili na poziv za iskaz interesa za financiranje projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice koji je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja s projektom izgradnje pristupne ceste u Ulici Dobriše Cesarića do budućeg muslimanskog groblja.

Prioritetan projekt

– Taj nam je projekt od iznimne važnosti jer on je preduvjet za ishođenje lokacijske dozvole kako bismo mogli krenuti u uređenje novoga mezarja koje je prostornim planom i predviđeno na toj lokaciji. Ako prođemo na pozivu, a to svakako očekujemo, s ljepšim vremenom mogli bi početi radovi na uređenju te pristupne ceste – rekao je načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Objasnio je da Ministarstvo sufinancira prihvatljive projektne aktivnosti u maksimalnom iznosu do 90 posto ukupne vrijednosti te da vrijednost financiranja Ministarstva može iznositi najviše 100.000 eura. Iz općine napominju da su spremni povećati i udio vlastitog sudjelovanja u projektu s obzirom na to da se radi o važnom projektu. Isto tako uz pristupnu cestu predviđeno je izvođenje pješačke staze. Kako Gutić objašnjava, nakon uređenja pristupne ceste Općina će započeti aktivnosti kako bi se pronašla sredstva za uređenje novoga mezarja.

– Nadamo se da bismo tijekom iduće godine, prema našim optimističnim očekivanjima i planovima, mogli dobiti novo mezarje. Problem je u sporoj administraciji koju pak ne možemo preskočiti. Problem je zaista velik jer za dvije godine pripadnici bošnjačke nacionalne manjine neće imati gdje pokapati svoje najmilije. Nadamo se da će u Ministarstvu uzeti i to u obzir – rekao je Gutić.

LED rasvjeta

U isto vrijeme nastavlja se i postavljanje LED rasvjete na području cijele Gunje te se Općina s projektom “Cijela Gunja u LED rasvjeti” prijavila na javni poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2023. godini.

Ministarstvo sufinancira najviše do 80 posto vrijednosti projekta budući da Općina Gunja pripada 1. skupini prema indeksu razvijenosti sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Realizacijom navedenog projekta planira se rekonstrukcija postojeće rasvjete u gunjskim ulicama u kojima to još nije napravljeno. Planirane aktivnosti odnose se na zamjenu postojećih rasvjetnih tijela novom LED rasvjetom.

– Postavljanje LED rasvjete u Gunji podijelili smo u tri faze te, ako prođemo na ovome javnom pozivu, vjerujem da bi tijekom 2024. godine cijela Gunja mogla biti pokrivena LED rasvjetom. Tako ćemo dobiti kvalitetniju, bolju, ali i jeftiniju rasvjetu u cijeloj Gunji – rekao je Gutić.

Na dijelu ulice Miroslava Krleže, Trga žrtava Domovinskog rata i ulice Ante Starčevića Uređuju se pješačke staze za 325.000 kuna Novosti u općini Gunja Na pet lokacija u Gunji postavljene pametne klupe Općina Gunja partner u provedbi projekta “Program zapošljavanja žena u Gradištu i Gunji” Zaposlit će se 20 žena koje će skrbiti o starima i nemoćnima