Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Sadržajan i vedar vikend bio je u Čepinu

Proljetni festival u Čepinu – od cvjetnih vjenčića do specijaliteta chefa Špičeka

1/4
Foto: Čepin
Općina Čepin organizirala je u nedjelju i tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada u sportsko-rekreacijskom centru Zidine uz jezero

Gotovo 50 izlagača na Proljetnom je festivalu u Čepinu u subotu ponudilo posjetiteljima cvijeće, povrtne sadnice, med, proizvode 
sa svojih OPG-ova... Na trg ispred  Centra za kulturu od jutra su se slijevali Čepinčani i njihovi gosti.

Mijesili, sadili...

Manifestacija je obogaćena  kreativnim radionicama za djecu, koje su vodili Biljkoborci iz Zagreba, pripadnici PU osječko-baranjske i Udruga Rame uz rame, dok je u prostorijama novog centra za kulturu prikazana predstava “Velika ljubav malog miša” u izvedbi Kazališne družine Putujuće kazalište iz Osijeka.

Udruga Rame uz rame vodila je “Cvjetnu šarenionicu”, kreativno crtanje i slikanje za djecu uzrasta do 6 godina. Biljkoborci su, pak, održali radionicu za djecu od 6 do 13 godina, a polaznici su naučili praviti bombe sa sjemenkama, odnosno izrađivali su smjesu i zatim mijesili kuglice te ih punili livadnim sjemenom. Te su kuglice mogli baciti u vrt ili na zemljanu površinu na povratku kući i pratiti njihov rast s vremenom. Kuglice se moraju sušiti nekoliko sati, pa su polaznici zbog toga dobili i šest već gotovih bombi odmah spremnih za bacanje. Uz samu izradu, voditelj radionice educirao ih je o sjemenu i pčelama. Svi polaznici su od Općine Čepin dobili društvenu igru “Bolja godina”.

Zanimljive su bile i radionice PU osječko-baranjske pa su mališani mogli pronalaziti trag svoga otiska prsta na listu papira uz pomoć krim-tehničara, ali  i fotografirati se na policijskom motociklu i triciklu za najmlađe. Pripremili su i edukativno-motorički poligon nacrtan kredom na pločniku pod geslom “Nacrtaj kredom i pokreni se”.

Za odrasle su također organizirane dvije radionice – jednu je vodila najpoznatija hrvatska vrtlarica Kornelija Benyovski Šoštarić, a drugu craft cvjećarnica Đardin iz Zagreba.

Prva se odnosila na kućno kompostiranje i upotrebu komposta u uzgoju biljaka. U kontekstu održivog gospodarenja otpadom postoje brojne mogućnosti kućnog kompostiranja, kako u vrtu tako i na balkonima. Taj se kompost također može pametno iskoristiti za uzgoj biljaka. No  da bi on bio kvalitetan, mora biti pravilno pripremljen. Na tribini  se, tako, govorilo kako kompostirati, koji se materijali mogu kompostirati, te kakve vrste komposta postoje i kako ga iskoristiti  u vrtu ili na balkonu.

Poseban naglasak bio je na tzv. no-dig metodi uzgoja koja se bazira isključivo na upotrebi komposta. Usto, praktično su prikazani materijal za kompostiranje, primjer kućnog kompostera, sredstva za poticanje kompostiranja, kao i no-dig gredice.

Gosti iz cvjećarnice Đardin, nadalje, vodili su radionicu izrade cvjetnih vjenčića koje su polaznici nosili kući.

Gastronomska ponuda, čija je glavna zvijezda čepinski kupus, bila je neizostavni dio Proljetnog festivala. Kuhao je i popularni 
chef Tomislav Špiček. Ručak je podijeljen posjetiteljima festivala.

Proslava Praznika rada

Općina Čepin organizirala je u nedjelju tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada u sportsko-rekreacijskom  centru Zidine uz jezero. Praznik je proslavljen uz razgovor i druženje, a za ručak, točno u podne, posluženi su grah i jelo sa roštilja. Istoga dana održano je i drugo ribolovno amatersko natjecanje “Jedan štap na plovak” koje organiziraju Općina Čepin, zajednica ŠRD Osijek te Udruga športskih ribolovaca Ratnih vojnih invalida i branitelja iz Domovinskog rata Čepin-Ivanovac. Natjecanje je bilo predviđeno za djecu do 14 godina starosti na jezeru Zidine. Natjecateljima koji nisu imali potreban ribolovni pribor i mamce, osigurali su ga organizatori.