Izbornik
Naslovnica Općine Stupnik
Potpisan ugovor vrijedan 480 milijuna kuna

Rimac u Stupniku gradi Centar za istraživanje

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Kada gradnja za najviše pet godina bude gotova, bit će to jedan od najvećih i najvažnijih pogona za razvoj i ispitivanje baterijskih sustava u cijeloj Europi

Povijesni, 480 milijuna kuna težak ugovor s Matom Rimcem potpisao je u Gradskoj vijećnici načelnik Stupnika Bruno Perković, čime je iniciran početak gradnje Rimčeva Centar za ispitivanje tehnologije i komponenti za električna vozila.

Iscrpna testiranja

Odluka o odabiru Rimca kao najpovoljnijeg ponuditelja donesena je prošlog tjedna na sjednici Općinskog vijeća, a na temelju toga tvrtka Rimac Technology je s Općinom Stupnik potpisao ugovor o pravu gradnje na 69 godina. Gradnja će na 14 hektara nedavno uspostavljene stupničke poslovne zone trajati najviše pet godina, a kada bude završen, taj će centar biti jedno od najvećih 
postrojenja za razvoj i testiranje visokoperformansnih baterija u cijeloj Europi, rekao je Mate Rimac.

– Lokacija je u blizini našega Campusa, a na zemljištu između njega i Centra izgradili smo trafostanicu od 40 megavata. Za takva testiranja potrebno nam je puno električne energije i zbog toga nam je važno da ovaj centar bude upravo u Stupniku – objasnio je Rimac.

U obližnjem Campusu, dodaje, proizvodit će se baterijski sustavi, komponente i drugi sustavi vozila, dok će ih se u Centru testirati.

– U Stupnik ćemo prebaciti dio inženjera koji će raditi u laboratoriju za elektroniku. Testiranja su vrlo iscrpna, osobito je važan sigurnosni element. Investicija u opremu stoga je velika, no planiramo uložiti i puno više – rekao je Rimac. 

Proizvođači koji rade na razvoju električnih automobila visokih performansi, poput Porschea, Hyundaija i Ferrarija, već surađuju s Rimčevom tvrtkom u njezinim pogonima u Svetoj  Nedelji i Jankomiru, a za širenje su se odlučili, kaže Rimac, zbog potrebe za većim prostorom.

Višestruki benefiti

– Nakon procesa od tri godine i povratka državnog zemljišta u vlasništvo općine Stupnik, dobili smo priliku gospodarskim razvojem zadržati ljude na svom području, što je najbolja od svih demografskih mjera. Ovdje će se zaposliti 220 visokoobrazovanih 
stručnjaka, no vjerujem da je to samo početak te da će donijeti mnoge benefite razvoju naše općine, ne samo direktnim prihodima nego i novim radnim mjestima – kazao je načelnik općine Stupnik Bruno Perković.

Centar za istraživanje tvrtke Rimac Technology bit će veliki generator gospodarstva na stupničkom području, smatra on.

– Općina Stupnik može se pohvaliti podatkom da imamo više zaposlenih nego stanovnika, ali ovo je važna stvar ne samo za Stupnik već i za čitavu Hrvatsku pa i Europu – poručio je Perković. 

Generator gospodarstva

Tvrtka Rimac Technology u čijem će sastavu biti Centar, osnovana je krajem prošle godine, a bavi se razvojem i proizvodnjom 
komponenti i sustava električnih i hibridnih vozila visokih performansi. Specijalizirala se i za razvoj i proizvodnju baterijskih sustava visokih performansi, pogonskih sustava, električnih pogonskih jedinica, elektroničkih sustava i komponenti korisničkog sučelja.

Rimac Technology, podsjetimo, dio je Rimac Grupe koja je nastala nakon što je tvrtka Rimac Automobili preuzela upravljanje nad francuskim Bugattijem te se podijelila na proizvodnju automobila kojom se bavi Bugatti Rimac, dok se Rimac Technology bavi proizvodnjom komponenti i razvojem tehnologije. Rimčeva razvojna tvrtka ima ambiciju postati dobavljač komponenti prve razine 
na tržištu električnih i hibridnih automobila visokih performansi. 

Preuzimanje Bugattija, jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača automobila, Matu Rimca učvrstilo je na poziciji najinovativnijeg hrvatskog poduzetnika. U suradnji s njemačkim Volkswagenom, vlasnikom Porschea, Rimac je zaključio posao dosad nezabilježen u hrvatskoj poslovnoj povijesti.