Izbornik
Naslovnica Općine
Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten:

'Spomenik Gospi bit će visok 17 metara i vidjet će se iz Italije'

Stipe Petrina
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Načelnik općine Primošten i bivši saborski zastupnik kaže da mu Sabor ne nedostaje, a otkako više nije u nacionalnoj politici, posvetio se projektima u općini, uz kip Gospe od Loreta grade šetnicu, igralište, dom umirovljenika

Stipe Petrina tvrdi da mu nije žao što nije više saborski zastupnik. Može se u potpunosti posvetiti poslovima u Općini Primošten, na čijem je čelu već treći uzastopni mandat, poljoprivredi i hobijima jer ima više slobodnog vremena.

-Ne nedostaje mi Sabor. Meni je puno bolje ovako, ali, moram priznati, općini je puno gore. Prije, dok sam bio zastupnik, dolazio sam do svakog ministra u roku od jednog dana, preko saborske službe. Sad se uzalud pokušavam dogovoriti s Olegom Butkovićem koji mi je sam dao broj, imali smo dobre odnose, ali mi se više ne javlja. Pet puta šaljem poruku i jebi ga... Što je najgore, nije jedini. Drugi je Lovro Kuščević. Inače, on je fantastičan, odličan čovjek, uvijek se javi ili pošalje poruku, ali ne mogu dogovoriti sastanak već dva mjeseca, a treba mi zbog prostornog plana kojeg nam Šibensko-kninska županija nemilosrdno opstruira. Moramo zajedno sjesti, mi, Županija i Ministarstvo, ali vrijeme prolazi i ništa se ne događa. Doslovno, "šikana" družine zvane HDZ – žali se Petrina i ljuti nabrajajući nimalo laskave epitete za vladajuću stranku.

Što se tiče Plenkovićeve vlade, kaže da je ista kao stara, Karamarkova, i da na nju uopće ne želi trošiti riječi jer ne vidi razliku.

Petrina tvrdi da nema vremena za praćenje sjednica Sabora, osobito ne sada, kada je u tijeku nekoliko važnih projekata u Općini. Grade igralište, šetnicu, starački dom, a završavaju i spomenik Gospi od Loreta, visok 17 metara, koji će se za vedra vremena vidjeti iz Italije. Kada u travnju iduće godine bude postavljen na brdu Gaj iznad Primoštena, bit će to jedan od najvećih marjanskih spomenika na svijetu. Naravno, stiže se baviti i poljoprivredom – povrtnim nasadima, kokošima, maslinama koje uzgaja njegova obitelj.

Nije odustao od politike

-Obrao sam masline, a sada je pun mjesec pa idem u lignje. Ne gledam Sabor, ali znam sve što se događa. Ova porezna reforma je teška glupost. Nemaju se oni što s bankama dogovarati pa ja sam im i u Saboru govorio kako sam sudski dobio banku zbog nezakonitog povećanja kamata. Riječ je o mom privatnom sporu kojeg sam pravomoćno dobio. Znači, to je moguće, ima načina, ali oni se posla nisu uhvatili ozbiljno ili zapravo to ni ne žele, već ljudima mažu oči – govori Petrina.

Nije impresioniran ni novim predsjednikom Sabora, Božom Petrovom.

-Loš je. Ivana Pernara je dva puta "išikanirao" i Nenada Stazića isto, a šutio je kad su Stevo Culej i general Željko Glasnović skrenuli s teme. Vidi se da je pristran. Kada Miro Bulj odluta svojim labirintima psihičkog stanja, a to nema veze s temom, nisam primijetio da ga je Petrov upozoravao. O čemu mi pričamo, on je atestirani lažov, a došao je na mjesto predsjednika Sabora, to je sumrak ove zemlje – nema Petrina lijepe riječi za čelnika Mosta s kojim je i on u prošlom sazivu ušao u Sabor.

Ali, simpatije gaji za Ivana Pernara i vrlo mu je drago čuti da ga u kuloarima nazivaju njegovim nasljednikom.

-Neka dere! Hrvatska definitivno nije pravna država. Institucije ne postoje, njihove ovlasti uzimaju društveno smrdljive nakupine ljudi. Sve ono što iskače iz klišea, što nije ovaj pokvareni, zločinački sustav, dobro je došlo. Možda Ivan koji puta malo pretjeruje, ali to je njegov način. Neka ih cipelari - poručuje Petrina.

Unatoč lošem mišljenju o državnim institucijama, po svemu sudeći nije odustao od nacionalne politike. Na pitanje hoće li se opet kandidirati za Sabor, kaže da su prvi korak lokalni izbori pa ako rezultat opet bude dobar, vrlo vjerojatno.