Izbornik
Naslovnica Općine Stupnik
Korak naprijed za gospodarstvo općine Stupnik

Stupnik raspisao natječaj za gradnju u gospodarskoj zoni

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Atraktivno zemljište površine 14,07 hektara nalazi se u naselju Stupnički Obrež u blizini prometnog čvorišta Jankomir u Zagrebu

Prošloga je tjedna na službenim mrežnim stranicama Općine Stupnik i tiskanom nacionalnom izdanju Večernjeg lista objavljen 
natječaj za osnivanje prava građenja u novoj gospodarskoj zoni Općine Stupnik. Važan je to korak u pokretanju gospodarske zone koja je strateški projekt Općine.

Rok od 69 godina

Nova gospodarska zona površine 14,07 hektara nalazi se u naselju Stupnički Obrež u blizini prometnog čvorišta Jankomir u Zagrebu. Pravo građenja osniva se na rok od 69 godina, a početni iznos godišnje naknade za pravo građenja je 1,00 kn/m2
 odnosno 0,13 eura/m2  godišnje. Pravo sudjelovanja u ovom natječaju imaju domaće i strane pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti poslovnih subjekata koje su prema Državnom zavodu i njihovu Registru poslovnih subjekata razvrstane u 
područje prerađivačka industrija i koje prema pozitivnim propisima RH mogu stjecati vlasništvo na nekretninama u Republici 
Hrvatskoj.

Ponuditelji su dužni za sudjelovanje u natječaju uplatiti jedan milijun kuna jamčevine kao jamstvo za ozbiljnost ponude. Od ukupno četiri kriterija za odabir najpovoljnijeg ponuditelja na visinu godišnje naknade i visinu ulaganja otpada po 20 posto bodova maksimalno, a na broj visokoobrazovanih novozaposlenih radnika i ulaganje u razvoj po 30 posto bodova maksimalno.
Maksimalni ukupni broj bodova koji je moguće dobiti na natječaju je 100.

Uz vrlo konkurentne iznose komunalnog doprinosa i komunalne naknade u okruženju i planiranom ulaganju u infrastrukturu Općine i Zagrebačke županije buduća gospodarska zona ima sve preduvjete za uspješno poslovanje. Općina Stupnik ovom gospodarskom zonom dobiva dodatan zamah gospodarskog razvoja sa znatnim povećanjem novih radnih mjesta. Povećanje općinskih prihoda razvojem zone omogućit će ostvarenje razvojnih planova općine i samostalno ostvarenje planiranih projekata. To je jedan od bitnijih projekata koji će dodatno osnažiti dobar gospodarski razvoj Stupnika i temelj rasta proračuna, kažu u  Općini.

– Na sjednici u prosincu Općinsko Vijeće Općine Stupnik većinom je glasova donijelo odluku o osnivanju Poduzetničke zone Stupnik. Uz vrlo dobar gospodarski razvoj, ovo je odlična prilika za dodatan rast gospodarske aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta – kazali su u Općini Stupnik početkom godine.

Za takvu je odluku glasalo deset vijećnika, jedan je bio suzdržan, a jedan protiv takve odluke.

– Interes poduzetnika već postoji. U blizini ove novoosnovane zone, na području grada Sv. Nedelja, u realizaciji je velika investicija tvrtke Rimac automobili d.o.o. Spomenuta investicija povećava potencijal i atraktivnost same zone uz veliku vjerojatnost njene brze i pune iskorištenosti – kažu nam u Općini i dodaju da će ovo područje u idućih nekoliko godina dobiti svu komunalnu infrastrukturu i moderne prometnice.

U planu je, naime, gradnja vodovoda i kanalizacije te rekonstrukcija i modernizacija županijskih cesta s kružnim tokom na križanju Stupničko-obreške i Kerestinečke ceste te Kerestinečke i Ježdovečke ceste.

Atraktivno područje

Uz sam rub zone u prostornom planu županije i općine ucrtan je koridor alternativne trase pruge s predviđenim željezničkim kolodvorom na tom području – detaljiziraju dalje o projektu. Za ovo područje, ističu, već postoji interes, no ova zona ima i širi potencijal od samo stvaranja novih poslovnih objekata, jer se u neposrednoj blizini nalazi i aerodrom Lučko.

– Ima male operativne mogućnosti i u funkciji je samo pola godine. Izgradnjom manevarske površine s konstruktivnim kolnikom bio bi cijelu godinu u funkciji pa bi se mogao bolje koristiti kako za postojeće aktivnosti tako i za potencijalne operacije komercijalnoga generalnog zrakoplovstva. To su potencijalni infrastrukturni projekti koji razvojem zone i cijelog područja opravdavaju ulaganje u njih – kažu u Općini.