Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Dražen Tonkovac

Tristo novih obitelji našlo dom na području općine Čepin

Dražen Tonkovac
Foto: Čepin
Načelnik Dražen Tonkovac ističe da se dvije trećine obitelji doselilo iz drugih općina, gradova, županija i inozemstva, ali je i stotinjak mještana odlučilo ostati u svojoj općini

– Zadovoljstvo je osvrnuti se na godinu koja je iza nas! Teška, preteška i puna izazova, ali s krajnjim rezultatima koji pokazuju da se sav trud isplati! – započinje Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin, rezime godine iza nas.

U 2022. godini s radom je počeo DV Zvončić Čepin, čiji je osnivač Općina Čepin. Općina kreće i u realizaciju dogradnje zgrade, projekt vrijedan 35 milijuna kuna, čime će se sagraditi prostor za još 12 vrtićkih skupina, dvorana i dječja igrališta. Za taj projekt Općini je iz natječaja Nacionalnog plana za oporavak i otpornost već odobreno 12 milijuna kuna. Osim toga, u pripremi je i projekt energetske obnove postojeće zgrade vrtića, koji će također biti prijavljen na natječaj NPOO-a.

Proračun 10 milijuna eura

Pripremljeni su i projekti energetske obnove zgrade “stare općine”, zgrade NK Tomislav Livana, također za natječaj NPOO-a.

– Spomenut ćemo i jedan od najvećih projekata, Naselje priČepin jateljstva, gdje projekt gradnje vodovoda i odvodnje Urednost d.o.o. prijavljuje na natječaj NPOO-a – nastavio je načelnik. Na zadnjoj sjednici Vijeća usvojen je i proračun težak više od 10 milijuna eura.

Općinski su vijećnici usvojili i Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Čepin.

– Donošenjem te odluke osigurana je stabilnost i sigurnost poljoprivrednim proizvođačima za sljedećih 25 godina. Osim toga, Općina već godinama daje potpore u poljoprivredi, a značajna sredstva ostvarena od zakupa poljoprivrednog zemljišta ulažu se i u razvoj poljoprivredne infrastrukture, kao što su otresnice, poljski putovi – naveo je načelnik.

U punom je jeku i gradnja nastavno-sportske dvorane, projekta “teškog” 35 milijuna kuna. Agropark, projekt vrijedan gotovo 4 milijuna kuna, također je u izgradnji, a gradi se iz sredstava Urbane aglomeracije Grada Osijeka (70 posto) i proračuna Općine Čepin (30 posto). I Gospodarska zona Čepin dobila je prve stanare, što pokazuje da poduzetnici i obrtnici prepoznaju općinu Čepin kao idealnu lokaciju za razvoj obrtništva i poduzetništva.

Prvi stanari u zoni

Osim tih projekata, Općina Čepin poznata je, navodi načelnik, po brojnim potporama – naknadama za novorođenčad, osiguranim kompletnim materijalima za osnovnoškolce, sufinanciranju prijevoza i stipendijama za srednjoškolce i studente, potporama u poljoprivredi...

– Svi projekti Općine Čepin koji su realizirani na području općine u proteklih deset godina rezultirali su zanimljivom činjenicom. Naime, analizom smo došli do statističkog podatka da je od 2016. gotovo 300 obitelji kupilo nekretninu, odnosno zasnovalo svoj dom upravo na području naše općine. I taj broj od 2016. godine rapidno raste. Veliko nam je zadovoljstvo da se dvije trećine obitelji doselilo iz drugih općina, gradova, županija i inozemstva, ali jednako raduje i činjenica da je stotinjak naših mještana također odlučilo ostati u svojoj općini – zaključuje.

– Sve što želite u životu, to možete ostvariti. Sve u što vjerujete, možete napraviti. To ne mora biti sport, može biti nešto drugo – dodao je i zaradio veliki pljesak.

– Nisam se nadao ovako iskrenom i lijepom dočeku, jako mi je drago. Ipak sam ovdje odrastao, ovo su sve moji prijatelji i susjedi – rekao je Borna Barišić poslije novinarima.

Borna je na Svjetskom prvenstvu odigrao jednu utakmicu, svih 120 minuta u osmini finala protiv Japana.

– U ime Općine Čepin i svoje osobno, čestitao bih prvo roditeljima Borne Barišića što su odgojili takvo prekrasno dijete, i njemu što je predstavio Čepin, ne samo u Hrvatskoj nego i cijelome svijetu. Čepin više nije poznat po čepinskom ulju i jedinoj uljari u Hrvatskoj, nego i po vrhunskom nogometašu, reprezentativcu Borni Barišiću. Ostat će to zapisano u povijesti Čepina i u svima nama – poručio je čepinski načelnik Dražen Tonkovac. Mladima je zaželio da im Borna Barišić bude uzor i dokaz kako se radom i trudom može uspjeti.