Izbornik
Naslovnica Općine
Dvije godine nakon poplava

U Gunji otvoren Društveni dom vrijedan 5 milijuna kuna

Društveni dom i knjižnica Gunja
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Otvorenjem Društvenog doma i knjižnice, čija je unutrašnjost ukrašena djelima hrvatskih umjetnika, gotovo je završena obnova objekata stradalih u katastrofalnim poplavama u Gunji

Dvije godine nakon katastrofalne poplave i nakon mjeseci radova, u Gunji je danas svečano otvoren Društveni dom i knjižnica. Radi se o objektu u koji je utrošeno oko pet milijuna kuna i s kojim je gotovo i završena obnova objekata stradalih u poplavi u Gunji. Novoizgrađeni Društveni dom i knjižnica prostire se više od 1.000 četvornih metara korisnog prostora.

Unutrašnjost je ukrašena umjetničkim djelima koje su donirali hrvatski umjetnici. Među njima je i instalacija akademika Ivana Kožarića "Moje sunce za Gunju". Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić kazao je kako je u Gunji i do poplave postojao Društveni dom, star 82 godine, a koji je u poplavi teško oštećen pa nije niti obnavljan. Lucić je rekao i kako je za potrebe uređenja unutrašnjosti doma potrebno osigurati dodatnih milijun kuna.  

- Danas, dvije i pol godine od poplave, Gunja je gotovo u cijelosti obnovljena. Naime, u kontejnerskom naselju imamo još jednu osobu koja čeka rješenje stambenoga pitanja preko Ministarstva branitelja. Za obnoviti su preostale kuće mještana koji nisu imali pravo na obnovu. Te slučajeve riješit će sudovi- rekao je Lucić.

Odlaze u inozemstvo

Govoreći o uloženim sredstvima u obnovu Gunje, Lucić je rekao kako ne zna koliko je točno novca uloženo, ali i da se radi o velikom iznosu. Međutim, poslije obnove mještani Gunje, kao i ovoga dijela Slavonije, suočavaju se s odlaskom brojnih mještana u druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo.

- Ne može se živjeti od "lijepih kuća". Do sada se iselilo oko 500 mještana u potrazi za boljim životom. Neophodna nam je pomoć kako bi otvorili nova radna mjesta i zadržali mještane u selu inače će te obnovljene i lijepe kuće ostati prazne - rekao je Lucić.

Član Uprave Ine Ivan Krešić rekao je kako je Ina, kao društveno odgovorna tvrtka, za potrebe izgradnje Društvenoga doma i knjižnice osigurala 2,5 milijuna kuna. Izgradnju Društvenoga doma pomogli su i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH s 1,25 milijuna kuna, Ministarstvo kulture RH s milijun kuna i niz drugih donatora.