Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Radovi na infrastrukturi općine Gunja ne staju

"U pet godina mandata asfaltirali smo pet ulica"

Foto: Gunja
- Kada sam prije pet godina izabran za načelnika općine, dočekalo me 17 neasfaltiranih ulica - kaže načelnik općine Gunja, Anto Gutić

U općini Gunja već nekoliko godina u tijeku su brojni infrastrukturni radovi kojima je cilj poboljšanje kvalitete svakodnevnog života mještana. Prema informacijama načelnika Općine Gunja Ante Gutića, završeni su radovi na rekonstrukciji nerazvrstane ceste na Trgu žrtava Domovinskog rata.

Prijavljeni projekti

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je više do 215 tisuća kuna, a kompletan iznos osiguran je iz općinskog proračuna.
Načelnik najavljuje da bi ovih dana trebali početi radovi na rekonstrukciji nerazvrstane ceste u Ulici Matije Gupca. Projekt je prijavljen pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na Poziv za iskaz interesa za financiranje projekata prema 
Programu održivog razvoja lokalne zajednice.

Općini Gunja odobren je iznos od 250.000 kuna, a ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi više od 510 tisuća kuna. Razlika sredstava bit će osigurana iz općinskog proračuna. Nakon provedenog postupka javne nabave tvrtka Cestorad iz Vinkovaca odabrana je kao najpovoljniji ponuditelj, s kojim je Općina potpisala ugovor o izvođenju radova.

– To je peta ulica koju smo asfaltirali u pet godina mojega mandata. To vjerojatno neće biti i konačno jer smo se prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za općine u čijem ukupnom broju stanovnika nacionalne manjine čine više od pet posto stanovništva. Ako tu prođemo, na što računamo, planiramo rekonstruirati asfalt i nogostup u Ulici Ante Starčevića – rekao je Gutić.

Objasnio je kako se radi o prometnoj ulici u Gunji u kojoj se nalazi Društvo osoba s invaliditetom “Zvjezdice”, škola, katoličko groblje, mezarje kao i nekoliko lokala i pekara.

– Kada asfaltiramo i tu ulicu, ostat će nam rekonstrukcija još 12 ulica u Gunji. Inače, kada sam  prije pet godina izabran za načelnika općine, dočekalo me 17 neasfaltiranih ulica, što samo govori o tome kako se do tada upravljalo i koliko se radilo u Gunji. Ni nakon poplave nije se ništa popravilo jer država je samo postavila novi sloj asfalta na državnoj cesti i nije asfaltirala nijednu drugu ulicu. Isti je slučaj i s nogostupima, koji također nisu obnavljani. Štoviše, njih su nakon obnove dodatno uništile neke tvrtke koje su radile na obnovi – rekao je načelnik Gutić.

Dodao je i da zbog toga velik broj građana već godinama ima velike probleme za vrijeme kiša, kada je gotovo nemoguće proći  kroz neasfaltirane ulice. Primjera radi, djeca su se zbog takvih ulica na putu do škole morala preobuvati kako u školu ne bi dolazila blatnjave obuće.

Upiti građana

– Zbog svega toga razumijem upite mještana kada će na red doći i njihova ulica za asfaltiranje, ali im i objašnjavam kako je sve bilo zapušteno i da ne možemo sve napraviti odjednom jer nemamo sredstava za tako nešto. Nemoguće je asfaltirati 17 ulica u 3-4 godine, jer bismo onda samo to radili, a potrebe su velike i raznolike. Javljamo se na sve moguće natječaje, a za infrastrukturne radove koristimo i vlastita sredstva – istaknuo je Gutić.

Napomenuo je i da je postavljena LED rasvjeta, nabavljena oprema, uređuje se poslovna  zona i drugo, a uskoro će biti postavljene i nadstrešnice za šest bicikala, među kojima su tri električna, a tri obična, a moći će se unajmiti.