Izbornik
Naslovnica Općine
Turistička atrakcija u općini Kamanje

U uređenje Vrlovke uložili milijune, a zbog šišmiša će ju možda zatvoriti

Špilja Vrlovka
Foto: Večernji list
U općini nestrpljivo čekaju 'zeleno svjetlo' Nature Viva, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, koja je provela jednogodišnji monitoring nad staništem nekoliko vrsta šišmiša u špilji i koja treba odlučiti hoće li se Vrlovka ponovo otvoriti za posjetitelje

Špilja Vrlovka u općini Kamanje uskoro bi, nakon više godina otkako je zatvorena, ponovno trebala otvoriti svoja vrata i primati posjetitelje. U općini nestrpljivo čekaju 'zeleno svjetlo' Nature Viva, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, koja je provela jednogodišnji monitoring nad staništem nekoliko vrsta šišmiša u špilji.

Odluku nadležnih u Općini očekuju ovih dana, uvjereni da će ona biti pozitivna, dok za glasine i neka razmišljanja da bi nalaz monitoringa mogao, zapravo, zauvijek zatvoriti špilju, koju zaljubljenici u prirodu posjećuju još od 1928. godine, kažu da su na rubu apsurda.

Do sada su država i Općina u uređenje špilje uložili 3,5 milijuna kuna, a samo je lani izdvojeno 1,75 milijuna kuna u uređenje infrastrukture spilje za posjetitelje, što je uključivalo uređenje prilaza špilji, te zamjenu neadekvatne rasvjete, postavljanje adekvatnih ograda, uređenje staza., ali i postavljenje novih vrata koja šišmišima omogućavaju nesmetani ulaz i izlaz u špilju. Sve to financiralo je i Ministarstvo zaštite okoliša kroz Projekt integracije u EU Natura 2000.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
- Monitoring nad šišmišima, koji je završio prošlog mjeseca, treba rezultirati izdavanjem uvjeta kako špilju posjećivati, obzirom na njene stanare. Bio bi apsurd, nebuloza svjetskih razmjera, da nam nakon monitoringa netko špilju zatvori. Istu špilju u čije je istraživanje i uređenje uložen toliko novac, pa i nadležnog Ministarstva zaštite okoliša. Uz to, posjetitelji, ali i mještani Kamanja uz šišmiše u Vrlovki žive stotinama godina, od prapovijesti, jer špilja im je služila i kao zaklon, pa ne znam što bi to danas moglo biti presudno da netko zaključi da to više ne može tako – kazao nam je Damir Mateljan, načelnik Općine Kamanje.

Ističe kako je upravo moderno i po propisima EU-a uređena špilja Vrlovka turistička atrakcija u najveći adut turističkog razvoja Kamanja. Planiraju uz špilju urediti kamp kako bi posjetitelji mogli dolaziti, a i DOK festival, koji je ovog ljeta prvi puta organiziran u rujnu u općini, dio događanja predviđa na dijelu špilje gdje je veliki plato i gdje je akustika za koncerte ozbiljne glazbe idealna.

Inače, u Vrlovki su istražitelji u 19. stoljeću pronašli i ljudske kosti, a spominjao se i nalaz čovječje ribice. Do danas je istraženo 400 metara špilje, a posjetitelji mogu razgledati 330 metara špilje koja obiluje povremenim vodenim tokovima. Ti tokovi pretvaraju se u jezera, postoje i bogati kalcitni ukrasi, a na kamenim plohama dobro se vide fosili školjaka i pužića jurske starosti koji su dokaz da je tu nekada bilo Panonsko more.

Na ulazu u špilju, arheolozi su i lani istraživali bogato nalazište iz vremena Vučedolske kulture, te kasnijih razdoblja, antike i srednjeg vijeka. Jedna bočica, nađena u špilji, zaštitni je znak općine s 1100 stanovnika i u kojoj je 30-ak gospodarskih subjekata s čak 420 radnih mjesta u proizvodnji.

Kamanje je najmlađa općina u Karlovačkoj županiji, mještani su se odcijepili od općine Žakanje jer su smatrali da sami mogu 'zaraditi' novac za projekte kojima će unaprijediti život u općini.

Povukao najviše novaca iz EU fondova

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

I uspjeli su jer njihov je načelnik Damir Mateljan sa svojom općinom bio najbolji od svih općina u Europskoj uniji jer je, u odnosu na broj stanovnika, povukao najviše novca iz pretpristupnih fondova – s izvornim proračunom općine od svega 600.000 kuna, privukao je čak 9,5 milijuna kuna iz EU fondova, daleko više nego itko u Hrvatskoj. Novac su utrošili na niz stvari; uredili su obalu Kupe, postavili solarnu rasvjetu, uveli odvajanje otpada u čitavu općinu, uredili planinarske, pješačke i biciklističke staze, uredili vrtić sa privatnikom u zgradi općine.

U javnosti su se kao malena općina na granici sa Slovenijom, nametnuli posebnošću jer su prije nekoliko godina imali koncerte velikih glazbenih imena poput Hladnog piva i Laibacha još 2010. u Domu kulture, a već iduće godine Hladno je pivo na istome mjestu predstavilo svoj album ' Svijet glamura', a gostovali su na Danima općine i iduće godine.  Ove su godine na prvom DOK festivalu imali koncert grupe Elemental. Otvorenje špilje Vrlovka bio bi novi zamah u razvoju turističkih kapaciteta općine koja od početka razmišlja na suvremen način.