Izbornik
Naslovnica Općine Udruga općina
Novigrad Podravski i Kalnik

Udruga općina bogatija je za još dva nova člana

Novigrad Podravski
Foto: Općina Novigrad Podravski
Udruzi općina u Republici Hrvatskoj pridružili su se Novigrad Podravski i Kalnik

Općina Novigrad Podravski nalazi se 17 kilometara jugoistočno od Koprivnice. U sastavu općine, smještene pod obroncima Bilogore nalazi se pet naselja: Borovljani, Delovi, Javorovac, Novigrad Podravski, Plavšinac, Srdinac i Vlaislav. Broji 2.872 stanovnika koji se pretežno bave poljoprivredom.

Općina je dosad realizirala projekata u vrijednosti više od milijun kuna. Na prostoru današnjeg Novigrada Podravskog u antičko je doba postojala naseobina, dok se u srednjem vijeku ondje nalazilo naselje Komarna. Društvo žena Novigrad Podravski, KUD Ivan Vitez Trnski i druge udruge brinu u održavanju kulturne baštine ovog područja, priopćili su iz Udruge općina.

I Kalnik se pridružio Udruzi općina

Općina Kalnik nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji, na putu iz Zagreba prema Varaždinskim Toplicama. U osam naselja živi 1.611 stanovnika. Osim planinskog reljefa i raznolike flore i faune koje privlače mnoge penjače, paraglajdere i izletnike, ovo područje obiluje bogatom poviješću koja datira još iz brončanog doba.

Naselje Kalnik, koje se zvalo Brezovica, svojevremeno je imalo status kraljevskog grada, a danas se duh srednjeg vijeka i gotike provlači kroz ruševine Starog grada Velikog Kalnika i crkvu Sv. Brcka. Gospodarstvo općine temelji se na poljoprivredi, a planira se izgradnja poslovne zone Obrež Kalnički za proizvodne, komunalno-servisne, trgovačke, uslužne i druge djelatnosti.