Izbornik
Naslovnica Općine Klis
klis

Ulaganja u vodovod i odvodnju najveća su u povijesti Općine Klis

Izgradnja vodoopskrbnog sustava i kanalizacije omogućit će nam unapređenje kvalitete života naših sugrađana, kaže načelnik Općine Klis Jakov Vetma
1/3
Foto: Klis
Investicija je vrijedna 18,3 milijuna eura. Planirana je izgradnja ukupno 13 kilometara vodovoda i 22 kilometara kanalizacijske mreže koja će omogućiti novih 445 priključaka za stanovnike ovog područja

Klis je postao pravo gradilište. U sklopu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin u rujnu su započeli radovi u Klis-Grlu, u Ulici Vjekoslava Paraća i u Gornjoj Ozrni, u Ulici Smodlačići, a početkom svibnja dugoočekivani projekt izgradnje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava, vrijedan 18,3 milijuna eura, službeno je započeo radovima na Klis Brdu.

Modernizacija infrastrukture

– Ovaj investicijski projekt predstavlja ključni trenutak za nas i našu budućnost. Izgradnja vodoopskrbnog sustava i kanalizacije omogućit će nam unapređenje kvalitete života naših sugrađana, ali također će potaknuti gospodarski razvoj i poboljšati atraktivnost našeg područja za potencijalne investitore – izjavio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

– Investicija vrijedna 18,3 milijuna eura donijet će poboljšanja u opskrbi vodom i odvodnji na području Klisa te predstavlja važan korak prema modernizaciji infrastrukture. Planirana je izgradnja ukupno 13 kilometara vodovoda koji će obuhvatiti naselja Bašići, Klis Kosu i Majdan i pojačati kapacitete u središtu Klisa. Osim toga, bit će izgrađena 22 kilometra kanalizacijske mreže koja će omogućiti 445 novih priključaka za stanovnike ovog područja. Ovaj projekt pridonijet će poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva, osiguravajući sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom te učinkovitu odvodnju otpadnih voda – rekao je Vetma koji je napomenuo kako se trenutačno na području cijele općine provodi više projekata koji ukupno vrijede 40 milijuna eura, a financiraju se izvan lokalnog proračuna.

– Nakon dugog perioda priprema radovi su konačno započeli, što je izuzetno ohrabrujuće za stanovnike Klisa – rekao je Vetma koji poziva građane na strpljenje. Radovi će, naime, u fazama trajati tri godine, ali nakon završetka raskopane prometnice bit će u potpunosti uređene.

– Nakon polaganja cijevi sve ulice bit će uređene i asfaltirane u punom profilu – ističe Vetma.

Tijekom radova lokalno stanovništvo, ali i svi oni koji prolaze ovim područjem suočavaju se s promjenama u prometnom režimu i otežanim pristupom nekim dijelovima naselja, no iz Općine Klis poručuju kako čine sve što je moguće kako bi radovi što manje ometali svakodnevni život.

Tako je u Ulici Vjekoslava Paraća promet omogućen jednim voznim trakom i regulira se privremenim semaforom.

U Ulici Smodlačići promet vozilima u zoni izvođenja radova nije moguć zbog male širine ove ulice, ali s izvođačem je dogovoreno da se dinamika radova odvija na način da se pojedine dionice rova zatrpavaju netom nakon postavljanja cjevovoda, odnosno nastojat će se omogućiti prolazak vozila vikendom.

Na području Općine Klis, osim što će se izgraditi 21.972 metra kanalizacijskih cjevovoda, od čega 19.602 metra gravitacijskih te 2369 metara tlačnih cjevovoda, izgradit će se 13.197 metara vodoopskrbnih cjevovoda, 9 kanalizacijskih crpnih stanica, 12.581 metar kabelske kanalizacije za sustav daljinskog nadzora i upravljanja, 3 vodospreme i 2 vodoopskrbne crpne stanice. Uz 445 novih kanalizacijskih priključaka stanovnici Klisa dobit će i 43 nova vodovodna priključka.

Uredit će sve ulice

Iz Općine su poručili da ovim projektom Klis pokazuje ustrajnost u modernizaciji i unapređenju infrastrukture, čime se stvaraju temelji za razvoj i rast.

– Najveća investicija u povijesti naše općine pojačat će sustav vodoopskrbe, u potpunosti riješiti fekalnu odvodnju te će se, na kraju, urediti sve ulice. Sretan sam što su dugo očekivani radovi krenuli. Hvala stanovnicima na strpljenju – poručio je Vetma.

Cjelokupni projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin investicija je ukupne vrijednosti 237,807.499,19 eura, a od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 188,387.880,03 eura, 129.446.550,25 eura, odnosno 68,71% financirat će se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Preostalih 49.419.619,16 eura ili 31,29% sufinancirat će se nacionalnim sredstvima.

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici, na području Općine Klis, oduševilo je i Ursulu von der Leyen klis Vatrogasni centar u Vučevici i tunel Kozjak oživit će ovaj dio Zagore Uručena su priznanja najzaslužnijim stanovnicima koji su svojim radom i zalaganjem u zajednici doprinijeli razvoju općine Korak do realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta Vetma: Godina iza nas je godina rekordnog proračuna! Naš posao je, bez obzira na razlike bilo koje vrste, osigurati ugodan život svakom stanovniku, rekao je načelnik Jakov Vetma Više od 20 događanja tijekom dva mjeseca Vetma: Svi problemi i sva rješenja zajednice nalaze se u nama