Izbornik
Naslovnica Općine Klis
klis

Vatrogasni centar u Vučevici i tunel Kozjak oživit će ovaj dio Zagore

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici, na području Općine Klis, oduševilo je i Ursulu von der Leyen
1/3
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell
Centar za trening i edukaciju vatrogasaca, vrijedan 11,5 milijuna €, izgrađen europskim sredstvima, iz fonda prekogranične suradnje Hrvatske i Italije, obišla je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici, na području Općine Klis, oduševilo je i Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europske komisije koja je iskoristila okupljanje Europske pučke stranke u Splitu za obilazak novoga centra za trening i edukaciju vatrogasaca.

Davno zamišljeni planovi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, obišli su objekt koji je financiran europskim sredstvima. Njegova izgradnja znači mnogo ne samo za širu zajednicu već i lokalno, za Općinu Klis, jer će oživiti cijeli ovaj zagorski dio.

– Regionalni vatrogasni centar u Vučevici, zajedno s budućim tunelom Kozjak, ostvaruje davno zamišljene planove stavljanja u funkciju ovog dijela Dalmatinske zagore. Veseli me činjenica da će naši stanovnici ovim projektima dobiti znatno bolju infrastrukturu – kaže Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban istaknuo je važnost ovog projekta, ne samo za Dalmaciju, već i za puno šire područje Hrvatske, ali i cjelokupnog jadranskog bazena.

– Zahvaljujem Europskoj uniji, Vladi RH i svim sudionicima ovog projekta. Moram istaknuti da je ovo samo jedan u nizu EU projekata koje smo proveli na nivou Županije te da u neposrednoj blizini ovog modernog centra počinje rad na tunelu koji će spojiti ovo područje s Kaštelima i dalje sa Splitom, što će sigurno pomoći u razvoju cijelog područja.

– Upravo smo ova dva dana svjedočili o dva iznimno važna projekta, čija je udaljenost svega stotinjak metara. Već smo potpisali ugovor za početak radova na poveznici ovoga centra, odnosno autoceste na čvoru Vučevica do spoja kaštelanske ceste D8. Želimo pokazati kako ozbiljno upravljamo europskim sredstvima i kroz ovaj projekt koji imamo u Vučevici. Dragi vatrogasci, hvala vam i dobro došli u svoju kuću! Naša agencija RERA je postala najbolja i najisplativija agencija u Hrvatskoj. Svjedoci smo sigurnosnih poteškoća na području cijele Europe, ne samo ratnih stradanja nego i poplava i požara. Mi u Hrvatskoj smo to najbolje osjetili proteklih godina. Do izgradnje ovoga centra došlo je upravo prepoznajući sredstva koja Europska unija izdvaja za sigurnost. Ovaj centar bit će jamac sigurnosti i stabilnosti od požara i poplava. Što se tiče ljudstva, već smo danas kapacitirani da možemo pomagati svim zemljama u Europi i šire. I u Izrael smo slali naše ljude koji su se istaknuli svojim znanjem i sposobnošću – izjavio je župan Boban.

Nije bilo ničeg osim kamena

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prisjetio se kako je na lokaciji u Vučevici na kojoj se danas nalazi ovaj reprezentativni objekt bio i prije tri godine kada tamo nije bilo ništa osim kamena. "Sada imamo ovaj centar izvrsnosti za obrazovanje vatrogasaca iz cijele Hrvatske i drugih zemalja. Želim vam iskreno čestitati na izgradnji ovoga projekta vrijednog 11 i pol milijuna eura. Lijepo je što se on realizira kroz program Interreg suradnje između Hrvatske i Italije te što je u njega uključen veliki broj partnera, od Istarske županije do drugih županija blizu Vučevice. U Hrvatskoj imamo 160 godina tradicije dobrovoljnog vatrogastva, ali i ogroman značaj profesionalnih postrojbi. S njima imamo sjajnu suradnju i razumijevanje, rekao je Plenković.

Predsjednica Komisije Ursula van der Leyen istaknula je kako dolazi iz Donje Saske, pokrajine poznate po dobrovoljnom vatrogastvu te je upoznata sa značajem vatrogastva za zajednicu, ne samo u operativnom smislu.

– Vi dolazite u pomoć ljudima u nevolji i ulaganje u vas je ulaganje u sigurnost cijele Europske unije. Upravo vatrogasci žive poruku europskog zajedništva – rekla je Von der Leyen. Zahvalila je hrvatskim vatrogascima za pomoć koju pružaju drugim državama tijekom katastrofa.

Projekt je realiziran u okviru projketa FIRESPILL koji okuplja 14 partnera iz Italije i Hrvatske, a vodeći partner je JU RERA. Cilj je poboljšanje prekogranične učinkovitosti kod rješavanja i prevenciji katastrofa.

Uručena su priznanja najzaslužnijim stanovnicima koji su svojim radom i zalaganjem u zajednici doprinijeli razvoju općine Korak do realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta Vetma: Godina iza nas je godina rekordnog proračuna! Na parcelama od oko 600 metara četvornih svoj dom u Klisu izgradit će četiri mlade obitelji koje su zadovoljile uvjete natječaja Originalni demografski projekt Još četiri mlade obitelji povoljno kupile parcele za kuće U Domu kulture Jozo Buliga u Klisu svečano je promovirana monografije "Klape na Klisu 1992. – 2022." autora Srećka Listeša Predstavljena monografija "Klape na Klisu 1992.-2022." Ova knjiga doprinos je sjećanju na koncerte ispred crkve i na tvrđavi