Izbornik
Naslovnica Općine
Originalni demografski projekt

Još četiri mlade obitelji povoljno kupile parcele za kuće

Na parcelama od oko 600 metara četvornih svoj dom u Klisu izgradit će četiri mlade obitelji koje su zadovoljile uvjete natječaja
1/2
Foto: Općina Klis
Općina Klis daje u zakup na 99 godina komunalno opremljene parcele za izgradnju kuće mladim obiteljima. Moguć je njihov otkup nakon 10 godina

Općina Klis nastavlja s originalnim demografskim projektom kojim pomaže mladim obiteljima rješavanje jednog od najvažnijeg egzistencijalnog problema, odnosno rješavanja stambenoga pitanja.

Tako će na parcelama od oko 600 metara četvornih svoj dom u Klisu izgraditi četiri mlade obitelji koje su udovoljile uvjete natječaja.

Naime, rezultat je to natječaja za zakup parcela i osnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu Općine Klis radi izgradnje obiteljske kuće koji je općina raspisala krajem veljače ove godine. Od ukupno šest ponuditelja njih četiri ispunila su uvjete natječaja i potpisala ugovor s Općinom Klis o pravu građenja.

Nisu to prvi korisnici takve mjere.

Parcele u Mihovilovićima
Prijašnjih godina općina Klis ponudila je ukupno šest zemljišta u Prugovu, također potpuno komunalno opremljenih, a sada će još četiri obitelji dobiti tu istu priliku na parcelama u Mihovilovićima u Klisu. Svi su oni potpisali ugovore na 99 godina, s mogućnošću stjecanja vlasništva nad parcelama nakon isteka roka od 10 godina. Zakupnina koju su platili bit će im priznata i odbijena od cijene.

Zakupljene građevinske parcele komunalno su opremljene, a treba naglasiti i da su, odlukom Općinskog vijeća, svi oni koji su dobili pravo građenja oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa što je mladim obiteljima velika ušteda. Ovakva mjera već se pokazala iznimno dobrom i uspješnom.

– Sretan sam što se, kroz program zemljišta za mlade obitelji, nakon 10 godina mlada obitelj vraća iz Njemačke. Naš je posao biti što bolji i osigurati ljudima uvjete života kakav zaslužuju. Općina Klis nastavit će s ovakvim i sličnim demografskim mjerama – istaknuo je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis koja neće stati na ovome.

Još 13 zemljišta
Ovaj tjedan raspisat će se i novi natječaj za osnivanje prava građenja za još čak 13 zemljišta u Klisu. Za zakup terena mogu se natjecati bračni ili izvanbračni parovi te samohrani roditelji koji u vlasništvu ne smiju imati nikakvu nekretninu koja rješava njihovo stambeno pitanje. Ponuditelj mora biti državljanin Republike Hrvatske te jedan od bračnih ili izvanbračnih drugova mora imati prebivalište ili boravište na području općine Klis najmanje tri godine prije objave ovog natječaja uz uvjet da drugi bračni, odnosno izvanbračni drug mora imati prebivalište ili boravište na području općine Klis u trenutku objave natječaja. Ponuditelji ne smiju u trenutku davanja ponude biti stariji od 50 godina.

Isto tako, ponuditelji ni članovi njihova domaćinstva ne smiju imati u vlasništvu ili suvlasništvu obiteljsku kuću, stan, kuću za odmor, građevinsko zemljište ili poslovni prostor na području Republike Hrvatske koja rješava njihovo stambeno pitanje. Vlasništvo nekretnine ne mogu imati djeca ponuditelja ni njihovi roditelji ako žive u istom kućanstvu ili imaju prijavljeno prebivalište na istoj adresi.

Općina Klis na ovaj način namjerava i revitalizirati sela u zaleđu i potaknuti obitelj na život u Općini Klis, koja je sve atraktivnija i mladim obiteljima kojima su splitski kvadrati preskupi.

U programu je sudjelovalo 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske, a posjetitelje je posebno oduševio nastup Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske DVD Cvetković ugostio vatrogasne puhačke orkestre Sviraju klasiku, moderne pop i rock-pjesme, pa i polke, jazz te swing Ova sortirnica dio je jedne veće priče, a to je Reciklažni centar Grada Bjelovara, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak Najsuvremeniji način gospodarenja otpadom Završena sortirnica za odvojeno prikupljeni otpad U sklopu proslave Dana grada održani su i brojni događaji u organizaciji našičkih udruga, ali i zabavni program u organizaciji TZ-a Grada Našica Našice proslavile 794. rođendan: "U povijesnom smo trenutku"