Izbornik
Naslovnica Gradovi
DVD Cvetković ugostio vatrogasne puhačke orkestre

Sviraju klasiku, moderne pop i rock-pjesme, pa i polke, jazz te swing

U programu je sudjelovalo 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske, a posjetitelje je posebno oduševio nastup Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske
Foto: Jastrebarsko
U programu je sudjelovalo 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske, a posjetitelje je posebno oduševio nastup Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cvetković, održan je 37. susret vatrogasnih puhačkih orkestara. Riječi pohvale za domaćine nije nedostajalo, a bio je to sjajan uvod u proslavu 130. obljetnice djelovanja Društva.

U programu je sudjelovalo 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske, a posjetitelje je posebno oduševio nastup Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uz brojne okupljene mještane i goste, susretu su nazočili zamjenica jaskanskog gradonačelnika Nikolina Ribarić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog Željko Popović, a u ime domaćina okupljene je pozdravio predsjednik DVD-a Cvetković Mladen Boričević.

– Vi ste čuvari naše tradicije, ali i glavni dio društvenog života vaših lokalnih zajednica. Budite ponosni na svoje rezultate i sve što činite za promociju hrvatskog vatrogastva – poručio je u svom obraćanju Tucaković.

Umijeće sviranja pokazali domaćini, članovi Puhačkog orkestra DVD-a Cvetković, te orkestri DVD – a Velika Gorica, Mali Bukovec, Lobor, Križ, Kloštar Ivanić, Mače, Ogulin, Sveti Križ Začretje – Pačetanci, Kašina, Stankovo, Petrovina, Plešivica, Gornji Desinec, Domagović i orkestra Vatrogasne zajednice Grada Gornja Stubica. Tradicija vatrogasnih puhačkih orkestara seže u drugu polovinu 19. stoljeća, kada su se u vatrogasnim društvima okupljali i glazbenici koji su krenuli s formiranjem vatrogasnih glazbenih sastava.

Danas oni sviraju klasična djela, ali i moderne pop, rock, jazz i swing skladbe domaćih i stranih izvođača, navodi se u priopćenju. Orkestri su predstavili širok izbor skladbi, od polki i valcera, preko domaćih zabavnih skladbi u izvedbi orkestara s jaskanskog područja, do rock hita "Back in black" u izveddbi DVD-a Ogulin. Uočen je porast interesa za sudjelovanje na tom događanju. Idući susret održat će se u svibnju 2024. u Koprivnici.

U sklopu proslave Dana grada održani su i brojni događaji u organizaciji našičkih udruga, ali i zabavni program u organizaciji TZ-a Grada Našica Našice proslavile 794. rođendan: "U povijesnom smo trenutku" Ovim rezultatima završava svaka priča o skromnosti i o subjektivnim dojmovima. Međimurje je u svjetskom vrhu po proizvodnji vina i naši će vinari imati punu podršku Međimurske županije, zaključio je Posavec Uz bok najboljim vinskim regijama svijeta Međimurski vinari osvojili desetinu svih nagrada Decanter Izložbu je pripremio povjesničar i kustos kulturno-povijesne zbirke Muzeja Turopolja Josip Popovčić U Muzeju Turopolja otvorena izložba "Velikogorički sport" Šahovsko društvo osnovano je 1908., a onda su krenuli drugi