Izbornik
Naslovnica Županije
Uz bok najboljim vinskim regijama svijeta

Međimurski vinari osvojili desetinu svih nagrada Decanter

Ovim rezultatima završava svaka priča o skromnosti i o subjektivnim dojmovima. Međimurje je u svjetskom vrhu po proizvodnji vina i naši će vinari imati punu podršku Međimurske županije, zaključio je Posavec
Foto: Međimurska županija
Predsjednik udruge Hortus Croatia R. Horvat naglasio je da su vina prošla rigoroznu procjenu i dokazala se kao vrhunski primjerci stila, kvalitete i elegancije

Međimurski vinari mogu konkurirati najboljim vinskim regijama svijeta, poručila je novoizabrana direktorica društva Hortus Croatia Marina Srša nakon što su na jubilarnom 20. Decanter World Awards održanom u Londonu međimurska vina osvojila dvije zlatne, devet srebrnih i 23 brončane medalje. Više od 230 vinskih stručnjaka, uključujući 53 majstora vina i jedanaest somelijera iz 30 zemalja, kušalo je i ocijenilo 18.250 vina iz 57 zemalja svijeta, rečeno je na predstavljanju vinara čija su vina nagrađena medaljama.

Rad i strast vinara
Zlatnom medaljom nagrađeni su Cmrečnjakov Pušipel Mađerka Sur Lie 2021. i Štamparov Urban White Extra Brut 2020., koji su osvojili 95 boda. Decanterovo zlato stiglo je, kako je rečeno, kao nagrada vinariji Štampar iz Svetog Urbana koja ove godine obilježava 110 godina rada. Predsjednik Hortus Croatia Robert Horvat na predstavljanju Decanterovih nagrada koje vinima osiguravaju značajnu promociju naglasio je da su vina prošla rigoroznu procjenu i dokazala se kao vrhunski primjerci svog stila, kvalitete i elegancije.

– Iza svake ove nagrađene boce vina stoji marljiv rad i strast vinara – dodao je Horvat.

– Naša vina ponovo su potvrđena kao vrhunska – rekao je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik istaknuvši da je na tom natjecanju ponovo potvrđena odlična kvaliteta međimurskih vina, ali i dokazan kontinuitet proizvodnje najkvalitetnijih vina.

– S obzirom na to da je Decanter renomirana svjetska nagrada, bilo je to pravo mjesto da odmjerimo kvalitetu naših vrhunskih vina – rekao je Rebernik.

Osvojena 34 Decantera deset su posto medalja koje su osvojila vina iz cijele Hrvatske, podsjetio je župan Matija Posavec.

Podrška županije
– Pogledamo li površinu pod vinogradima u cijeloj zemlji, vidimo da je riječ od 17.600 hektara, od čega je u Međimurskoj županiji svega 466 hektara, što iznosi 2,6 posto. Među 88,120.000 trsova u Hrvatskoj međimurskih je 2,267.000, što je 2,5 posto. U navedenom udjelu od 10 posto medalja o kojima odlučuju najbolji svjetski enolozi znači da smo pet puta bolji od svih ostalih proizvođača u Hrvatskoj. S ovim rezultatima završava svaka naša priča o skromnosti, kao i o subjektivnim dojmovima. Međimurje je u svjetskom vrhu po proizvodnji vina i naši će vinari imati punu podršku Međimurske županije – zaključio je Posavec.

Srebrne medalje osvojila su Vina Horat za K32 Pušipel Barrique, Cmrečnjak za Pušipel Classic, rajnski rizling i ledeno vino graševina, Mohokos za Bianc de Blancs Brut Nature, Štampar za muškat žuti, Dvanajščak Rajka za DK Pozoj Brut Nature, Vinarija Hažić za sauvignon blanc i Vina Kunčić za sauvignon.

Međimurska vina dosad su osvojila gotovo 80 medalja na Decanteru, najvećem i najutjecajnijem vinskom natjecanju na svijetu. Nagrade s ovog natjecanja rezultat su truda i znanja vinara i primjer novih tehnologija, naglašeno je na predstavljanju, i još jedna potvrda da su Međimurje i međimurska vina visoko pozicionirani na svjetskoj vinskoj karti.

OSIM stvaranja nužnih uvjeta za rad općinske uprave, cilj je jačanje lokalne samouprave, što će indirektno doprinijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji ovog područja Jačanje lokalne samouprave Općina Kneževi Vinogradi gradi novu zgradu općinske uprave VIJEĆNICIMA su izvješća o radu podnijela trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalna bolnica, njih osam kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija. Donesena je i odluka o dodjeli javnih priznanja Zagrebačke županije Županijska Skupština Zagrebačke županije Rebalans proračuna kako bi se osiguravanja sredstava za projektiranje novih 16 škola UKUPNI IZNOS sufinanciranja ove godine je 34.000 eura, a iznos koji netko daje određuju mogućnosti gradova, općina i županije "Virovitički model" - Županija, gradovi i općine sufinanciraju rad Veleučilišta