Izbornik
Naslovnica Gradovi
U Muzeju Turopolja otvorena izložba "Velikogorički sport"

Šahovsko društvo osnovano je 1908., a onda su krenuli drugi

Izložbu je pripremio povjesničar i kustos kulturno-povijesne zbirke Muzeja Turopolja Josip Popovčić
Foto: VELIKA GORICA
Izložba koju je pripremio povjesničar i kustos kulturno-povijesne zbirke Muzeja Turopolja Josip Popovčić nastoji obuhvatiti pregled početka organiziranog bavljenja sportom u Turopolju

Povodom proglašenja Velike Gorice Europskim gradom sporta 2023. godine u Muzeju Turopolja otvorena je nova izložba pod nazivom "Velikogorički sport".

Izložba koju je pripremio povjesničar i kustos kulturno-povijesne zbirke Muzeja Turopolja Josip Popovčić nastoji obuhvatiti pregled početka organiziranog bavljenja sportom u Turopolju kao i najzastupljenijih sportova i najuspješnijih klubova u Velikoj Gorici. Na samom početku nekoliko riječi uputili su ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla, sam autor izložbe Josip Popovčić te dogradonačelnik Neven Karas koji je otvorio izložbu, a i sam je dugo godina involviran u velikogorički sport.

– Vodio sam se nagradom koju je Velika Gorica dobila kao Europski grad sporta 2023. godine. Krenuo sam s počecima prvog organiziranog sporta, tu je najvažnije šahovsko društvo koje je osnovano 1908. godine u našem gradu. Nakon toga organizirani su razni klubovi, poput teniskog, nogometnog, biciklističkog i drugih – rekao nam je autor izložbe Josip Popovčić.

– Nakon Drugog svjetskog rata organizirao se Radnik iz kojeg su krenuli kuglački, rukometni, košarkaški i drugi sportovi. Pokušao sam povezati povijest i sadašnjost pa sam uvrstio i današnje klubove koji se natječu. Kako Velika Gorica ima više od 100 godina organiziranog bavljenja sportom, tu ima jako puno klubova i sportova, a zbog kapaciteta naše galerije nisam mogao sve uvrstiti pa sam se odlučio za najpopularnije – dodao je Popovčić. Izložba ostaje otvorena do 13. rujna.

Devet polaznika je iz Hrvatske, među njima je pet visokih časnika iz Hrvatske vojske te šest pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva Iskustvo iz ratne škole najbolji je način očuvanja mira i slobode Mnogi su naši sugrađani i dosad mislili da je Dan grada kada slavimo Petrovo, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić na predstavljanju programa proslave Dan grada Kutine prvi put slavit će se uz Petrovo Mnogi naši sugrađani su i dosad mislili da je Dan grada kada slavimo Petrovo OSIM stvaranja nužnih uvjeta za rad općinske uprave, cilj je jačanje lokalne samouprave, što će indirektno doprinijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji ovog područja Jačanje lokalne samouprave Općina Kneževi Vinogradi gradi novu zgradu općinske uprave