Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dan grada Kutine prvi put slavit će se uz Petrovo

Mnogi naši sugrađani su i dosad mislili da je Dan grada kada slavimo Petrovo

Mnogi su naši sugrađani i dosad mislili da je Dan grada kada slavimo Petrovo, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić na predstavljanju programa proslave
1/4
Foto: Grad Kutina
Pripremljen je zanimljiv i raznolik kulturno-povijesni, edukativni, enološko-gastronomski, zabavni i glazbeni program

Dan grada Kutine, sukladno odluci Gradskog vijeća i na inicijativu građana, od ove godine počinje se obilježavati uz Petrovo, stari datum sajmovanja u Kutini, umjesto 10. studenoga kako je bilo prijašnjih godina. Tako će se prvi put Dan grada Kutine slaviti 29. lipnja, na blagdan sv. Petra i Pavla.

- Mnogi naši sugrađani su i dosad mislili da je Dan grada kada slavimo Petrovo - napomenuo je gradonačelnik Zlatko Babić na predstavljanju programa proslave.

Sedam dana slavlja
Uz dobro poznato ''Petrovo - slavlje kutinsko'' koje se obilježava tradicionalno u Kutini, sv. Petra se štuje kao zaštinika obrtnika, stoga se na taj dan slavi bogato povijesno uporište, obrtništvo, zanat, tradicija te kulturno nasljeđe svih kutinskih predaka.

Dan grada Kutine obilježavat će se od 26. lipnja do 2. srpnja. Program je predstavljen na konferenciji za novinare održanoj na Trgu dr. Franje Tuđmana.

- Tijekom sedam dana trajanja kulturno-povijesnog, edukativnog, enološko-gastronomskog, zabavnog i glazbenog programa bit će zanimljivih i raznolikih sadržaja namijenjenih svima, od najmlađih do najstarijih. U kreiranju programa sudjelovale su gradske ustanove, udruge, zajednice, trgovačka društva, a organizatori su Grad Kutina, Turistička zajednica grada Kutine i Športski centar Kutina. Pozivam ovom prilikom sve građane da se odazovu na sadržaje koji ih zanimaju i prošeću do Trga dr. Franje Tuđmana - rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Proslava blagdana sv. Petra i Pavla počet će 29. lipnja u 8 sati svetom misom zahvalnicom za Dan grada u baroknoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne u Kutini. Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se 29. lipnja u 11 sati, a gledatelji će imati priliku pratiti je uživo na YouTubeu. Uz osvrt na prethodnu kalendarsku godinu i postignute rezultate, uručit će se Nagrada za životno djelo pateru Marianu Passeriniju, za dugogodišnje nesebično zauzimanje za potrebe starijih, bolesnih i pogođenih demencijom, posebice Alzheimerovom bolešću, osnutkom Zaklade Ivanova kuća, i ustrajno širenje glasa svetosti brata Ivana Bonifacija Pavletića čime promovira Kutinu i Moslavinu širom Hrvatske i diljem svijeta. Dan prije, 28. lipnja obilježit će se 32. obljetnica 56. samostalne bojne HV-a Kutina, koja je imala odlučujuću ulogu u oslobađanju Bujavice, jednog od prvih oslobođenih sela u Domovinskom ratu, ali i u cjelokupnoj obrani Moslavine i ovog dijela Hrvatske.

Okosnica programa je proslava Petrova.

- Ovogodišnji program "Petrova - slavlja kutinskog" kreiran je kulturno-povijesnom te turističko-sportskom komponentom. Uz predstavljanje gradskih zborova i KUD-ova u sklopu ''Susreta u pjesmi'' i ''Petrovskih folklornih susreta'' te raznih aktivnosti gradskih udruga, klubova i ustanova koje tijekom cijele godinu obogaćuju društveni život Kutine, program će obuhvatiti predstavljanje starih zanata, sajamski dio s izlagačima domaćih, lokalnih proizvoda i rukotvorina, uličnu animaciju, dječji program, tradicijske igre, osvjetljavanje gradskih ustanova, radionice ručne izrade predmeta, edukativne izložbe, cestovnu utrku ''5 za Petrovo'', mnogo sportsko-rekreativnih sadržaja te brojne druge aktivnosti - napomenula je direktorica Turističke zajednice grada Kutine Ivana Grdić.

Utrka za mlade
Kulturno-umjetnički program na Trgu dr. Franje Tuđmana počet će taj dan već od 17 sati uz nastupe zborova, predstavljanje tradicije i povijesti vezane uz taj dan te folklorne susrete od 19 sati. Grad će biti prigodno osvijetljen, a u estradni program na samo Petrovo ući će se uz mlade pjevače "A-strane".

Vikend je rezerviran za sport uz Kutinski sportski dan u subotu 1. srpnja. Dan prije će u Parku kestenova biti održana gradska ulična utrka za mlade uz Petrovo, a subotnji sportski dan donosi prilagođeno kuglanje za dječake, djevojčice i odrasle, pokaznu utakmicu rukometa na pijesku kod bazena, olimpijadu malih sportova na pijesku za djecu, vaterpolski i teniski turnir itd.

Uz spomenute mlade pjevače u bogatom zabavnom programu ističu se koncerti Petra Graše u subotu 1. srpnja te grupe Vatra u nedjelju 2. srpnja.

Dodatnim subvencijama Velika Gorica osigurala je da roditelji čija djeca ne dobiju mjesto u javnom vrtiću pod jednakim uvjetima mogu pronaći mjesto u privatnim vrtićima Velika Gorica svjedoči ubrzanom doseljavanju Jedini smo veliki grad u kojem će sva djeca dobiti mjesto u jaslicama UKUPNI IZNOS sufinanciranja ove godine je 34.000 eura, a iznos koji netko daje određuju mogućnosti gradova, općina i županije "Virovitički model" - Županija, gradovi i općine sufinanciraju rad Veleučilišta Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu šest godina mandata u Velikoj vijećnici predstavio je najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave Najznačajniji realizirani projekti gradske uprave Šest godina mandata: Povukli smo više od milijardu kuna