Izbornik
Naslovnica Gradovi

Iskustvo iz ratne škole najbolji je način očuvanja mira i slobode

Devet polaznika je iz Hrvatske, među njima je pet visokih časnika iz Hrvatske vojske te šest pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva
Foto: Grad Šibenik
Polaznike Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić primili su šibenski gradonačelnik Željko Burić i šibensko-kninski župan Marko Jelić. U 25. naraštaju Ratne škole ima 15 polaznika

U okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2022./2023. godini na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđmanˮ, Ratna škola "Ban Josip Jelačić" organizirala je studijsko putovanje s nastavnim posjetima u Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku.

Mogući ratni scenarij
Tim povodom polaznike škole u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" primili su šibenski gradonačelnik Željko Burić i šibensko-kninski župan Marko Jelić.

– Nemila ratna zbivanja u Ukrajini dokaz su kako su i danas mogući scenariji za koje smo mislili da pripadaju prošlosti. Zbog toga su znanje i iskustvo kakvo se stječe u učilištima poput vašeg najbolji način očuvanja mira i slobode, kao najvećih dragocjenosti, što u ovakvim vremenima osobito dolazi do izražaja – poručio je gradonačelnik Burić podsjetivši na ulogu Šibenika u Domovinskom ratu te poželjevši polaznicima škole srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u gradu.

Obratio im se i župan Marko Jelić upozorivši, uz ostalo, na važnost vojno-civilnog obrazovanja te njegovu ulogu u očuvanju mira.

Zahvalivši se gradonačelniku i županu na dobrodošlici, brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole "Ban Josip Jelačić", kazao je kako 25. naraštaj Ratne škole pohađa 15 polaznika. Od toga je devet polaznika iz Republike Hrvatske, među njima pet visokih časnika iz Hrvatske vojske, po jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa, te šest pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva.

Doprinos Šibenika
– Zbog iznimnog doprinosa Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije u Domovinskom ratu te uloge postrojbi Hrvatske vojske želimo čuvati spomen i prenositi znanje polaznicima međunarodne vojne izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" – istaknuo je brigadir Kožić.

Ratna škola "Ban Josip Jelačić", inače, najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi daje se razvoju karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju. Razvojem okolnosti Škola poprima međuresorni i međunarodni karakter.

Nakon primanja, predavanje na temu "Šibenik u Domovinskom ratu i rujanska bitka za Šibenik 1991." održao je Nikola Vukošić, ratni načelnik Policijske uprave Šibenik. Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" potom su odali počast hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu kod spomen-obilježja na Baldekinu.

OSIM stvaranja nužnih uvjeta za rad općinske uprave, cilj je jačanje lokalne samouprave, što će indirektno doprinijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji ovog područja Jačanje lokalne samouprave Općina Kneževi Vinogradi gradi novu zgradu općinske uprave Dodatnim subvencijama Velika Gorica osigurala je da roditelji čija djeca ne dobiju mjesto u javnom vrtiću pod jednakim uvjetima mogu pronaći mjesto u privatnim vrtićima Velika Gorica svjedoči ubrzanom doseljavanju Jedini smo veliki grad u kojem će sva djeca dobiti mjesto u jaslicama Riječ je o obiteljskim i malim hotelima koji su ispunili stroge kriterije poslovanja te su dobili srebrnu, zlatnu i platinastu oznaku Zelena transformacija Malim i obiteljskim hotelima certifikati eko zelenih hotela