Izbornik
Naslovnica Gradovi
Najsuvremeniji način gospodarenja otpadom

Završena sortirnica za odvojeno prikupljeni otpad

Ova sortirnica dio je jedne veće priče, a to je Reciklažni centar Grada Bjelovara, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak
1/3
Foto: Grad Bjelovar
Projekt je vrijedan više od 45 milijuna kuna, a njime će se povećati količina odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, a time i smanjiti količina komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalištu Doline

Završen je projekt izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara vrijedan više od 45 milijuna kuna kojim će se povećati količina odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, a ujedno i smanjiti količina komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalištu Doline. Kada se tome pribroje već funkcionalna reciklažna dvorišta i kompostana, kažu iz Grada, riječ je o najsuvremenijem načinu gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. A Grad Bjelovar jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je gotovo u potpunosti iskoristio europske fondove koji su bili na raspolaganju za unapređenje sustava gospodarenja otpadom, kroz ulaganja u komunalnu infrastrukturu, ali i komunalnu opremu.

Dobar primjer svima
U povodu završetka projekta održana je i završna konferencija s obilaskom samog postrojenja. Izgradnjom infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom unaprijedit će se postojeći sustav odvojenog prikupljanja otpadnog papira, stakla, plastike, metala i ostalog komunalnog otpada.

– Ova sortirnica dio je jedne veće priče, a to je Reciklažni centar Grada Bjelovara. Uz viziju i upornost, napravili smo održivi i realan projekt koji će na moderan i sustavan način riješiti problem gospodarenja otpada. U posljednje četiri godine uložili smo više od 15 milijuna eura u komunalnu infrastrukturu. Sada smo grad koji je ispred svih i koji može biti svijetli primjer svima kako su ovakvi projekti ostvarivi i kako budućnost razvoja sustava gospodarenja otpadom treba izgledati – rekao je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak. Dodao je da je ovo moderno, učinkovito, racionalno, funkcionalno i sustavno rješavanje otpada koji će u budućnosti postati industrijska sirovina u cirkularnom gospodarstvu. Najavio je kako kreću u nova ulaganja i projekte dok ne dođu do faze zatvaranja cjelokupnog ciklusa s prihvatljivom cijenom za građane.

– Zbog neizgrađenog sustava u pojedinim gradovima posljednjih dana do izražaja dolazi velika problematika po pitanju gospodarenja otpadom, pritom mislim na Zagreb. Upravo oni bi trebali ovo raditi i nama biti primjer, ali Bjelovar je taj koji efikasan i funkcionalan po pitanju gospodarenja otpadom, a zadovoljit će potrebe Bjelovarsko – bilogorske županije, a u budućnosti i malo šire – zaključio je Hrebak.

Sortirnica je ulaznog kapaciteta 10 t/h odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na kućnom pragu, a inovacija je i patent tvrtke Tehnix. Prikupljeni otpad se automatskim radom odvaja po kvalitetama i frakcijama uporabnih vrijednosti. Na kraju izlazi čista balirana sirovina papira, plastike, tekstila, željeza i svih ostalih vrsta otpada. Kao takva je spremna za utovar i plasiranje na burzi otpada. Zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša naglasio je kako država kontinuirano ulaže u komunalnu infrastrukturu.

– Sva ulaganja u skladu su s principima održivog razvoja i zaštite okoliša. Grad Bjelovar dobio je jedan moderni reciklažni centar, a osim grada, moći će se pokriti i veći dio županije. U njemu vidimo pozitivan primjer dobre prakse kako jedna lokalna sredina može zaokružiti gospodarenje otpadom na ispravan i cjelovit način na svom području – kazao je Budiša. Provedbom projekta doprinosi se povećanju stope oporabe komunalnog otpada i smanjenju odlaganja komunalnog otpada na odlagalištu kroz osiguranje razvrstavanja odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na cijelom području obuhvata projekta.

Veliki izazov
– Sortirnica je izgrađena na darovanom državnom zemljištu, na odlagalištu Doline pored reciklažnog dvorišta. Projekt je počeo u siječnju 2022. i suradnjom brojnih sudionika uspješno je proveden kraju. Izgradnjom sortirnice osigurat će se funkcioniranje kružnog sustava gospodarenja otpadom – rekla je voditeljica projekta, pročelnica za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Grada Bjelovara Kristina Kocur. Grad Bjelovar je nositelj projekta, a sudionici u projektu su Grad Daruvar, Općina Dežanovac, Općina Đulovac, Općina Kapela, Općina Končanica, Općina Nova Rača, Općina Rovišće, Općina Severin, Općina Sirač, Općina Šandrovac, Općina Velika Pisanica, Općina Veliko Trojstvo i Općina Zrinski Topolovac.

– Svi mi koji se bavimo komunalnim temama jasno nam je da je problematika komunalnog otpada velik izazov za svaku jedinicu lokalne samouprave. Izgradnjom ovog objekta napravljen je značajan iskorak u rješavanju ovog problema – rekla je pročelnica za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti Grada Daruvara Danice Cetin.

Postrojenje se nalazi pokraj reciklažnog dvorišta i odlagališta otpada Doline, a projekt obuhvaća veći dio Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ovim rezultatima završava svaka priča o skromnosti i o subjektivnim dojmovima. Međimurje je u svjetskom vrhu po proizvodnji vina i naši će vinari imati punu podršku Međimurske županije, zaključio je Posavec Uz bok najboljim vinskim regijama svijeta Međimurski vinari osvojili desetinu svih nagrada Decanter OSIM stvaranja nužnih uvjeta za rad općinske uprave, cilj je jačanje lokalne samouprave, što će indirektno doprinijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji ovog područja Jačanje lokalne samouprave Općina Kneževi Vinogradi gradi novu zgradu općinske uprave Dodatnim subvencijama Velika Gorica osigurala je da roditelji čija djeca ne dobiju mjesto u javnom vrtiću pod jednakim uvjetima mogu pronaći mjesto u privatnim vrtićima Velika Gorica svjedoči ubrzanom doseljavanju Jedini smo veliki grad u kojem će sva djeca dobiti mjesto u jaslicama