Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Za svoj strateški projekt općina Gunja očekuje financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

Uskoro uređenje infrastrukture u poduzetničkoj zoni Velebit

Foto: Gunja
- Kada završimo prvu fazu, bit će stvoreni uvjeti da potencijalni investitori, koji godinama strpljivo čekaju, mogu početi graditi svoje proizvodne objekte u zoni - kaže načelnik općine Gunja Anto Gutić

Jedan od strateških projekata Općine Gunja stavljanje je u funkciju poduzetničke zone Velebit od koje se očekuje da u budućnosti 
bude motor razvoja Gunje, ali i okolnih sela županjske Cvelferije.

Iskazivanje interesa

Problem u svemu tome je činjenica da se proteklih godina nije mnogo napravilo kako bi se riješilo pitanje infrastrukture u zoni, što je preduvjet da u njoj počnu poslovati gospodarstvenici. Načelnik Općine Gunja Anto Gutić kaže da se i taj problem planira riješiti u dogledno vrijeme te podsjeća kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije raspisalo poziv za iskaz interesa za financiranje projekata prema programu podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema.

Podsjeća da je cilj programa poticanje razvoja gospodarskih aktivnosti na području Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije kroz ulaganja u infrastrukturne projekte kao preduvjet za razvoj postojeće i nove poduzetničke infrastrukture. Vrijednost financiranja Ministarstva po korisniku može iznositi najviše do 7 milijuna kuna s PDV-om, a neće se financirati projekti čija je vrijednost manja od 2 milijuna kuna. Najviši udio Ministarstva u financiranju pojedinog projekta iznosi do 80 posto ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Prihvatljivi su projektni prijedlozi za koje je pripremljena projektno-tehnička dokumentacija najmanje do razine glavnog projekta te predan zahtjev za izdavanje akta kojim se dopušta izvođenje planiranih aktivnosti na projektu (građevinska dozvola ili odgovarajuća potvrda javnopravnog tijela). Za jedinicu lokalne samouprave kao podnositelja zahtjev će biti prihvatljiv samo ako jedinica područne (regionalne) samouprave na čijem se području projekt planira provoditi podržava projekt i potvrđuje da je podudaran sa strateškim dokumentima na regionalnoj razini.

– S obzirom na navedeno, Općina Gunja podnijet će zahtjev na taj poziv za sufinanciranje troškova koji se odnose na nastavak 
radova izgradnje I. faze u poduzetničkoj zoni Velebit. Pripremljena je sva potrebna projektno-tehnička dokumentacija i dobivena je izjava kojom projekt izgradnje poduzetničke zone Velebit podržava Vukovarsko-srijemska županija te potvrđuje da je u skladu sa strateškim dokumentima Županije. Ako projekt bude odobren, dobivenim sredstvima moći ćemo završiti radove na izgradnji I. faze u cijelosti – objašnjava Gutić.

Potencijalni investitori

Podsjetio je da je do sada riješen problem podzemnih voda te da su odrađeni grubi zemljani radovi. Preostali su završni radovi, kao i asfaltiranje kroz zonu.

– Kada završimo prvu fazu, bit će stvoreni uvjeti da potencijalni investitori, koji godinama strpljivo čekaju, mogu početi graditi svoje proizvodne objekte u zoni. Imamo tri tvrtke koje su ranije kupile parcele u zoni i koje imaju ishođene dozvole, ali nisu počele graditi jer nije bilo potrebne infrastrukture. U zoni su i dva zemljišta u vlasništvu Općine Gunja na kojima planiramo izgradnju reciklažnog dvorišta, kao i dvije parcele za Agro centar na kojima je postavljeno osam plastenika. Ostale bi nam još dvije parcele za koje također imamo zainteresiranih – zaključio je Gutić.