Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Tradicionalna Kukuruzijada u Čepinskim Martincima

Uživali u 100 vrsta slanih i slatkih delicija od kukuruza

Foto: Općina Čepin
Na nadaleko poznatu Kukuruzijadu stigli su gosti iz cijele Slavonije, pa čak i Međimurja

Nakon što ih je lani u tome spriječila pandemija koronavirusa, gosti i mještani Općine Čepin ovog su ljeta ponovno mogli uživati u tradicionalnoj Kukuruzijadi u Čepinskim Martincima - u mirisima, okusima, glazbi i dobroj zabavi. Manifestacija je to koja se
odigrava na otvorenom u samom središtu mjesta, a u glavnoj je ulozi kukuruz.

Ova tradicijska priredba po svom sadržaju i karakteru zauzima važno mjesto u društvenom životu općine Čepin. Kao jedan od vrijednih čuvara tradicije u općini Čepin nametnuo se KUD Čepinski Martinci, kruna čijeg rada je svakako manifestacija Kukuruzijada. Pravi je to primjer, ističe se, života prema tradicionalnim vrijednostima, vjere u obitelj i obiteljske vrijednosti te u predani rad i trud ljudi koji vole svoj kraj i običaje.

Ova manifestacija započela je kao javna proba domaćeg KUD-a Čepinski Martinci uz nazočnost sumještana, a danas, nakon više od deset godina, uz mnogo truda mještana Čepinskih Martinaca, članova KUD-a i obitelji Sudar, te financijsku potporu i pomoć u organizaciji Općine Čepin, Kukuruzijada prerasta u sve ozbiljniju manifestaciju na koju dolaze gosti iz okolnih mjesta, ali i cijele
Hrvatske.

Za svakoga ponešto

– To je obiteljska manifestacija na kojoj svi uzrasti mogu pronaći zanimljivost za sebe: najmlađi uživaju u vožnji na vrtuljku u košarama za kukuruz i jahanju ponija, a oni malo stariji mogu uživati u bezbrojnim degustaci degustacijama kukuruznih slanih i slatkih delicija, susretu s prijateljima i ugodnom druženju uz odličnu tradicionalnu tamburašku glazbu – navode u Općini Čepin.

Na početku Kukuruzijade posjetitelje je pozdravila predsjednica KUD-a Čepinski Martinci Dubravka Sudar, koja je zahvalila
Općini Čepin kao pokrovitelju manifestacije na svesrdnoj potpori. Svečanost još jedne, željno iščekivane Kukuruzijade otvorio
je, pak, zamjenik načelnika Općine Čepin Ivan Žeravica.

Vrijedni članovi KUD-a Čepinski Martinci danima su priređivali brojne domaće delicije - pripremili su 1200 komada kuhanih kukuruza i više od sto vrsta slanih i slatkih delicija od kukuruza. Poslužili su ih posjetiteljima koji su stigli iz cijele Slavonije, a nekolicina čak i iz Međimurja. Osim u delicijama, uživali su i u veselim notama tamburaškog sastava Žitna polja.

Obiluju manifestacijama

Kukuruzijada je prva tradicionalna manifestacija u Čepinu koja se održala od početka pandemije, konkretno od Božićnog sajma 2019. Zbog epidemioloških ograničenja nije bilo javnih okupljanja.

– Nadajući se da su ta vremena iza nas, veselimo se i nadolazećim Čepinskim suncokretima, 20. po redu, koji se također zbog pandemije lani nisu održali, a predviđeno je da se održe 1. i 2. listopada. Polako počinju pripreme i za Božićni sajam u Čepinu, koji bi se, ako epidemiološke prilike dopuste, trebao održati na trgu u centru Čepina čija je gradnja vrijedna 4,5 milijuna kuna u punom jeku – kažu u Općini.

Općina Čepin poznata je po brojnim manifestacijama, kao što su Čepinsko čijalo, Pokladno jahanje, Kukuruzijada, Čepinski suncokreti, Povratak vitezova na utvrdu Korogyvar, Božićni sajam, a najavljuju i Proljetni festival te gastrofestival.