Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Stara Kapela ima najbolji uzgoj vrhunskih goveda po broju stanovnika

Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj posjetio Salers Centar u Staroj Kapeli

storyeditor/2024-06-23/Dubrava_4.jpg
1/5
Foto: Općina Dubrava FARMA OBITELJI PERČEC Veleposlanik Fabien Fieschi zajedno s načelnikom Općine Dubrava Tomislavom Okrošom, direktorom Antom Grizeljom te predstavnicima Bjelovarskog sajma obišao je i farmu, a pridružili su im se čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak te voditelj uzgojnog programa pasmine Salers Željko Picig
Veleposlanik Fabien Fieschi izrazio je zadovoljstvo viđenim, pohvalio rad udruženja i uzgajivača te istaknuo kako vjeruje da će se francusko-hrvatska suradnja nastaviti i dalje

Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia na čelu s predsjednikom Mirkom Devčićem upriličilo je u petak prijem i obilazak za brojne uvažene goste.

Staru Kapelu posjetili su Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša, direktor dubravske komunalne tvrtke Ante Grizelj i predstavnici Bjelovarskog sajma.

Dugogodišnja suradnja

Nakon uvodnog radnog sastanaka okupljeni su posjetili farmu Salers obitelji Perčec u Komuševcu, a tamo im se pridružio i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak. Potom je uzgojni rad i napredak pasmine prezentirao voditelj uzgojnog programa Salers pasmine Željko Picig (HAPIH).

Veleposlanik Fabien Fieschi izrazio je zadovoljstvo viđenim, pohvalio rad udruženja i uzgajivača te istaknuo kako vjeruje da će se francusko-hrvatska suradnja nastaviti i dalje.

Načelnik Tomislav Okroša istaknuo je kako je prekrasno ponovo biti kod predsjednika Udruge Salers Croatia Mirka Devčića.

– Danas nas je posjetila francuska delegacija na čelu s veleposlanikom Francuske u Hrvatskoj. Sa mnom je u delegaciji bio i Ante Grizelj, direktor dubravske komunalne tvrtke i dugogodišnji veterinar. Uvjerili smo se u prirodno okruženje i na uzgoj Salers pasmine. Moram pohvaliti odličnu suradnju Udruge Salers Croatia s Općinom Dubrava, ali i s Francuskom. Radi se na poboljšanju uzgoja i vidljivosti Salers goveda. Stara Kapela ima 49 kućanstava te ima najbolji uzgoj vrhunskih goveda po broju stanovnika – rekao je Okroša.

Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Fabien Fieschi posjetio Salers Centar u Staroj Kapeli
Foto: Općina Dubrava Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Fabien Fieschi posjetio Salers Centar u Staroj Kapeli

Dario Biškup, voditelj marketinga na Bjelovarskom sajmu kazao je kako su raspravljali o jednom velikom događaju za Bjelovarski sajam.

– Svake godine imamo državu partnera, gdje se i promoviraju njihove tvrtke i proizvodi. Taj međunarodni štih pokušavamo svake godine proširiti. Francuska kao najveća poljoprivredna zemlja u Europi je jedan vrhunac tog projekta kao država partner. Krenuli smo u realne razrade tog partnerstva. Jako smo zadovoljni održanim sastankom jer smo im prikazali videa i brojke i reakcije su pozitivne – kazao je Biškup i dodao kako se istovremeno pripremaju za jesenski i proljetni sajam.

Pomoć uzgajivačima

Predsjednik Salers Croatia Mirko Devčić rekao je kako je do ove suradnje došlo kao posljedica dugogodišnjih odnosa s partnerima iz Francuske.

– Zajednička je inicijativa da bi na sljedećem Proljetnom Bjelovarskom sajmu Francuska bila zemlja partner. To bi bila promocija sajma i uzgoja. Glavne teme bile su unapređenje uzgoja, podrška i implementacija uzgajivačima – rekao je Devčić i napomenuo kako ga raduje povećanje broja uzgajivača goveda pasmine Salers.

– Vjerujem da će biti još veći broj uzgajivača u sustavu krava-tele, posebice zbog isplativosti. Udruženje se približava uzgajivačima u suradnji s HAPIH-om i francuskim partnerima. Otvoreni smo novim uzgajivačima i pomoći ćemo im u početku uzgoja. Od 2009. godine, kada je uzgoj ove pasmine krenuo, pa sve do danas nitko nije odustao – zaključio je Devčić.

storyeditor/2024-06-20/a_kurija_i_suhopolje_foto_facebook.jpg Projekti VPŽ-a Dvorac i Kurija ruše rekorde u noćenjima storyeditor/2024-06-20/20240614_190321.jpg Održana 56. Izložba vina kontinentalne Hrvatske Županijski šampion iz vinarije Puhelek Purek storyeditor/2024-06-20/bjelovar_a_komunalac_foto.jpg Kvalitetna usluga i održiv sustav gospodarenja otpadom Komunalac posluje pozitivno – riješeni dugovi i dugogodišnji spor