Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Općina Čepin pokrenula projekt obnove utvrde Kolođvar, koja datira još iz 1250. godine

Viteški zabavni park i kamp mamit će turiste u Kolođvar

1/4
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Cilj je da utvrda postane i učionica na otvorenom te ugodno mjesto za provođenje slobodnog vremena

Novo ruho dobiva utvrda Kolođvar, omiljena izletnička destinacija mještana Općine Čepin, kao i okolice. Zidine, to jest Korođgrad 
ili Kolođvar, podigla je obitelj Korogy na mjestu rimske utvrde oko 1250. godine za obranu od najezde Tatara. Sama tvrđava Korog u 
spisima se spominje 1290.

Utvrda je kao sojenica od tvrdog građevinskog materijala sagrađena na sjeveroistočnom dijelu korođvarskog rita – poznate depresije koja se smjestila između Čepina, Vuke, Dopsina, Hrastina i Ernestinova.

Mamac za cikloturiste

Obnova utvrde Kolođvar ima za cilj aktiviranje povijesnog identiteta u sadašnjosti, obogaćivanje lokalne turističke ponude i prenošenje kulturnih vrijednosti u budućnost.

– Općina Čepin ovim projektom želi stvoriti preduvjete za obnovu kulturne baštine i razvoja dodatnih edukativno-turističkih sadržaja na prostoru postojećeg zaštićenog kulturnog dobra “Srednjovjekovni grad Kolođvar” s ciljem stvaranja nove turističke ponude i razvoja turizma na području Osječko-baranjske županije – ističe Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin.

– Integrirani razvojni program obnove utvrde Kolođvar i gradnje dodatnog sadržaja obuhvaća niz komponenti, među kojima su obnova, restauracija i revitalizacija pojedinačnog  nepokretnog kulturnog dobra Srednjovjekovni grad Kolođvar, zatim uređenje edukativno-turističkog sadržaja za posjetitelje povezanog s povijesnim kontekstom kulturnog dobra i okolnog područja prirodnih šuma (infoedukativne ploče), kao i uređenje izletišta sa sjenicama i roštiljima – navodi.

Posebna će zanimljivost biti gradnja tematskog viteškog zabavnog parka i kampa. Projekt uključuje i mobilnu pozornicu za koncerte i različite manifestacije. Uredit će se, nadalje, prodajno-prezentacijski prostori od prirodnog materijala za izlaganje suvenira te tradicionalnih i lokalnih proizvoda.

– Obogatit će to lokalnu turističku ponudu i osigurati prenošenje kulturnih vrijednosti u budućnost, a sve s ciljem zaštite i revitalizacije kulturnog dobra utvrde Kolođvar – nastavlja Tonkovac.

Utvrda Kolođvar uvrstit će se u turističku biciklističku rutu pa će se njezinom obnovom i cikloturisti dobiti izletište. A uređenjem 
izletišta i sadržaja za djecu, odnosno viteškog zabavnog kampa bit će to nova oaza za bijeg u prirodu koja će privlačiti ljubitelje 
ribolova i lokalno stanovništvo iz okolnih mjesta i većih gradova.

Vrijednost izrade projektno-tehničke dokumentacije za obnovu utvrde iznosi 1,248.750 kuna.

Učionica na otvorenom

– Nova turistička ponuda obuhvaća niz aktivnosti i sadržaja atraktivnih kako lokalnom  stanovništvu tako i različitim  ciljanim skupinama kao što su obitelji s djecom, cikloturisti, individualni posjetitelji, generacija Y i Z, turisti s riječnih kruzera, organizirane školske skupine kao i  druge organizirane turističke  grupe s naglaskom na turiste koji dolaze na kratki odmor – kazuje načelnik.

Utvrda Kolođvar oduvijek je, dodaje on, bila simbol ovog kraja, specifična kako zbog forme i starosti tako i svoje tajnovitosti. Cilj je stoga da ona postane ne samo turistička atrakcija nego i učionica na otvorenom te ugodno mjesto za provođenje slobodnog 
vremena.

Na zidinama se sve do epidemije koronavirusa održavala manifestacija Povratak vitezova na utvrdu Korlođvar, čiji je organizator Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o., uz potporu Općine Antunovac i Općine Čepin.