Izbornik
Naslovnica Projekti
Najbolji obrtnik u Hrvatskoj:

Radnici, a ne strojevi naša su prava vrijednost

Ante Barbarić
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Anto Barbarić, vlasnik alatnice “Microplet” iz Pleternice, izabran je za najboljeg obrtnika u Hrvatskoj u ovoj godini u izboru Ministarstva poduzetništva i obrta

Anto Barbarić, vlasnik alatnice “Microplet” iz Pleternice, izabran je za najboljeg obrtnika u Hrvatskoj u ovoj godini u izboru Ministarstva poduzetništva i obrta. Kriteriji su bili rast i razvoj obrta, uredno poslovanje, ispunjavanje svih obveza prema zaposlenicima i državi, rast broja zaposlenih, ulaganje u strojeve i opremu...

Barbarić je bio presretan izborom iako kaže kako ne bi bilo nezasluženo ni da je priznanje otišlo u ruke nekom drugom kandidatu.

– Moj je obrt poznat po točnosti, kvaliteti i visokoj razini međuljudskih odnosa. Ljudima koji dođu u tvrtku i dive se novim strojevima ja uvijek kažem da ne gledaju strojeve, nego radnike, jer oni su naša vrijednost. Od samih strojeva bez ljudi ne bismo imali nikakve koristi – kaže Barbarić.

Nikad nije bio u blokadi

U poduzetničke vode Barbarić se otisnuo još 1982. godine. Kao radnik nekadašnjeg pleterničkog “Oropleta” kupio je stroj za plastiku i počeo se baviti dopunskom djelatnošću, a okušao se i u proizvodnji hulahupki. “Microplet” je otvorio 1993. u podrumu obiteljske kuće, da bi se kasnije preselio u gradsku poduzetničku zonu. U proteklih nekoliko godina nabavio je najsuvremenije strojeve, a danas zapošljava 22 radnika. Proizvodi alate za prosijecanje, oblikovanje i ekstruziju, kalupe, brizgane, prešane i štancane izratke od plastike ili metala te laserski rezane dijelove, a više od dvije trećine proizvodnje namijenjeno je europskom, pa čak i japanskom tržištu. Kako sam kaže, sigurno je da u Hrvatskoj ima profitabilnijih obrta od njegovog, ali on u više od trideset godina poslovanja nikada ni jedan dan nije bio blokiran niti je bilo kome ostao dužan.

- Promet nam je rastao sve do 2009., kada nas je kriza malo uzdrmala i usporila. Međutim, upornim radom ponovno smo se dignuli. Iz godine u godinu rastemo. Već sada imamo ispunjene sve kapacitete do lipnja iduće godine – ističe Barbarić. Uz onu u Đuri Đakoviću, njegova je alatnica danas jedina preostala u Slavoniji. Sve druge su propale.

- Da radim samo osam sati na dan, ne bih uspio. Poslu sam posvećen 12 do 14 sati dnevno. Sve druge stvari sam zanemario, osim obitelji, ali to je cijena uspjeha. Drago mi je što se hrvatsko tržište u metalnoj industriji budi. Pozivam mlade da se odvaže, pokrenu svoj biznis i ne dopuste da stranci koriste njihovo znanje – zaključio je Barbarić.