Izbornik
zagreb - za eu fondovi podrubriku
  • Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije logo
  • Europski strukturni i investicijski fondovi logo
  • Operativni program konkurentost i kohezija logo
  • Europska unija zajedno do fondova logo

Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naslovnica Regionalni dani EU fondova Karlovac
Europsko je financiranje mnogima motiv više za pokretanje posla, pogotovo žele li se baviti turizmom

Grad novcem iz fondova EU izgradio jedinstven slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe

Obilazak projekta Zaštita i promocija kestena
1/12
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovac definitivno ima priliku za razvoj, s Karlovačkom županijom koja izrađuje Masterplan razvoja turizma za deset godina

Javna ustanova Aquatika-slatkovodni akvarij Karlovac, rezultat je europskog projekta "Muzej, rijeka i akvarij".  Nositelj projekta od 2014.do 2016. je bio Grad Karlovac, a cilj projekta, kojeg je financirala Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj u iznosu od 36,2 milijuna kuna, upravo je bio poticanje turizma u Karlovcu bazirano na bogatstvu života u hrvatskim rijekama, a naročito promocija karlovačke četiri rijeke. 

Kuća bajke u Ogulinu

- U dvije godine od otvorenja, mi iz ustanove nastojimo ispuniti sve zadatke iz projekta i upravo tim angažmanom se i dogodio taj veliki uspjeh Aquatike. Upravo ovakav jedinstveni slatkovodni akvarij, koji je neobičan i po svom načinu poslovanja jer zapravo nastoji obuhvatiti širu publiku, dobar je poticaj za razvoj. Interpretacijski centri su zapravo moderan način prikaza neke određene teme, tako i sada ovdje  bogatstva biološke raznolikosti hrvatskih slatkih voda. Kontinentalni turizam je sada u jednoj novoj fazi razvoja, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica konačno više spominju kontinentalni turizam upravo kao zamašnjak razvoja cjelogodišnjeg turizma i odmicanja od kratke ljetne sezone. Tu Karlovac definitivno ima svoju priliku za razvoj, zajedno s Karlovačkom županijom koja je u fazi izrade Masterplana razvoja turizma za desetogodišnje razdoblje - pojašnjava Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica Javne ustanove Aquatika - slatkovodni akvarij Karlovac. 

U Gradu Karlovcu smatraju kako upravo takvim interpretacijskim centrima mogu obogatiti turističku ponudu i potaknuti razvoj turizma u ovom dijelu Hrvatske. U tom smislu postoje još neki novi, drugačiji projekti koji se financiraju iz fondova EU, poput Ivanine kuće bajke u Ogulinu i Baraćevih špilja, koji su isto dobili europski novac za novi interpretacijski centar. Radi se i na projektu "Susret s rijekom" koji će obuhvatiti  tri šetnice kako bi se interpretirala "Natura 2000." kao zaštićena prirodna baština.

- Pod  tim razvojem novih projekata vezanih na turizam i financiranih iz fondova Europske unije, potiče se sav turistički sadržaj. Ono što nadalje privatni sektor treba prepoznati su investicije u ostatak ponude i tako zajedno možemo razvijati turizam - ističe ravnateljica Maruškić Kulaš.

Zaštita i promocija kestena

Drugi važan projekt ostvaren je u samom središtu Karlovca, duž poznate šetnice na kojoj je desetljećima bio drvored kestena. S obzirom na promet koji se ondje odvija i protok vremena, stabla kestena vidno su bila oštećena i napadnuta bolestima. Zahvaljujući prekograničnom projektu "Zaštita i promocija kestena", na šetnici su postavljeni nove klupe, nogostup i LED rasvjeta, a posađena su i nova 54 stabla, 27 stabala divljeg kestena i 27 stabala lipe.

- Projekt je sufinanciran sredstvima  iz "INTERREG IPA CBC prekograničnog programa Hrvatska, BIH, Crna Gora 2014.-2020.". S obzirom na to da smo već u drugoj financijskoj perspektivi, sve veći naglasak je na element vidljivosti. Interregovi programi su transnacionalne suradnje, a mi smo se, s obzirom na lokacijsko područje prijavili na program "Zaštita i promocija kestena", jer smo svjesni da su nam šume ugrožene i  šume nam nestaju. Ovo područje je nekad bilo jako bogato kestenom koji je nekad imao vrlo visoku gospodarsku vrijednost. Međutim, rak kestenove kore i osa šiškarica, opasne i rasprostranjene bolesti koje napadaju i kesten, učinili su da brže i učinkovitije moramo raditi na tim problemima i pokušamo ih spriječiti. Ovim projektom se u prvom redu bavimo zdravljem kestenovih šuma, a zatim i promocijom, znači ponovno želimo upoznati ljude s ekonomskom vrijednošću kestena - ističe Robert Vodopić, voditelj projekta "Zaštita i promocija kestena", u kojem postoji šest partnera, Grad Karlovac, općina Vojnić, Centar za šljivu i kesten Petrinja, Općina Velika Kladuša, Općina Bužim i Poljoprivredni zavod Unsko-bosanskog kantona. Ukupna vrijednost projekta je oko 598.000 kuna, a Grad Karlovac, kroz svoje projektne aktivnosti, raspolaže s oko 210.000 kuna. 

Karlovac je od početka korištenja EU fondova uvijek pri vrhu gradova koji su povukli najviše sredstava. To je na Regionalnim danima EU fondova istaknuo i gradonačelnik Damir Mandić koji se tijekom panel diskusije o razvoju Karlovca kroz korištenje EU fondova, dotaknuo mnogobrojnih projekata koje su uspjeli ostvariti uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava.

Grad kreativne industrije

- Karlovac treba iskoristiti sve svoje komparativne prednosti, naravno i šireg županijskog područja, a mi želimo Karlovac isprofilirati  kao grad kreativne industrije, inovacija i obrazovanja, u što se uklapa i ovaj kreativni pristup razvoju kontinentalnog turizma našeg grada na četiri rijeke koji je definitivno grad ugodnog življenja - istaknuo je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

To potvrđuje i primjer gradnje boutique hotela Star turista, karlovačke tvrtke koja se desetljeće bavi turističkim djelatnostima, a ovaj put su se, potaknuti otvorenjem Aquatike, odlučili ponuditi novi smještajni turistički kapacitet, projekt u kojem im je značajno pomoglo sufinanciranje sredstvima Europske unije.

-  Naš će hotel biti opremljen isključivo prirodnim materijalima uz maksimalno očuvanje okoliša i zaštite prirode i to je novi koncept koji ćemo ponuditi i mislim da se odlično uklapa u koncept turizma koji interpretira bioraznolikost i prirodne ljepote našeg područja - rekao je Tomislav Hrastovšćak iz tvrtke Star turist.

S obzirom na to da se na karlovačkom području sve više ljudi odlučuje pokrenuti posao uz pomoć fondova EU, odaziv na informativno-edukativnu manifestaciju "Regionalni dani EU fondova" koja se održala u kongresnoj dvorani Javne ustanove Aquatika- slatkovodni akvarij Karlovac bio je iznimno velik. Mnoštvo malih i srednjih poduzetnika i onih koji će to tek postati sa zanimanjem je pratilo bogat stručni program koji je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Stručni predavači stigli su iz različitih ministarstava i predstavili građanima najvažnije natječaje iz svog sektora. Primjerice, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predstavilo je projekt energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, Ministarstvo poljoprivrede Program ruralnog razvoja 2014.-2020., Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, a svoje programe i pozive predstavila su i Ministarstva turizma te gospodarstva, poduzetništva i obrta, a predstavnik HAMAG-BICRO govorio je o inovacijskim vaučerima za male i srednje poduzetnike, relativno novom proizvodu na financijskom tržištu.

Konkretan naputak

Velik interes izazvala je i stručna radionica "Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?" koju je održao Antonio Šurjan Žanko i dao građanima konkretne naputke kako se uspješno prijaviti na neki od natječaja.

Prema nekim podacima, sve više obrtnika i malih i srednjih poduzetnika koristi europska sredstva i izlazi na objavljene natječaje, a sudeći prema interesu, primjerice u Karlovcu, bit će ih sve više. To potvrđuju i podaci mjerodavnog ministarstva.

- U ovoj financijskoj perspektivi u kojoj smo na pola puta, uspjeli smo do sada povući oko 50% alokacija i uvjereni smo da ćemo do kraja ovog financijskog razdoblja uspjeti ostvariti sve projekte - istaknula je državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Stoga je cilj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kroz "Regionalne dane EU fondova" koje će organizirati u trideset hrvatskih gradova, informirati širu javnost o mogućnostima takvog financiranja kako bi jačao regionalni razvoj i cjelokupni društveni i gospodarski razvoj Hrvatske.