Izbornik
zagreb - za eu fondovi podrubriku
  • Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije logo
  • Europski strukturni i investicijski fondovi logo
  • Operativni program konkurentost i kohezija logo
  • Europska unija zajedno do fondova logo

Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naslovnica Regionalni dani EU fondova Vinkovci
REGIONALNI DANI EU FONDOVA U vinkovcima

U teoriji i praksi saznali kako uspješno koristiti sredstva iz EU fondova

Regionalni dani EU fondova u Vinkovcima
1/10
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Za ‘početnike’ je održana i interaktivna radionica “Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?”

Najveći grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji i najstarije europsko naselje s oko 8300 godina neprekidnog života, Vinkovci, bio je domaćin informativno-edukativnog događanja “Regionalni dani EU fondova” koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije putem besplatnih edukacija i radionica, EU sajmova te posjeta projektnim lokacijama.

Na području Vukovarsko-srijemske županije do polovice srpnja ove godine ukupno je ugovoreno 1,7 milijardi kuna kroz brojne projekte i potpore, što je svrstava u najuspješnije županije prema povlačenju europskog novca, istaknuo je u Vinkovcima pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška.

Razvojni projekti

- Strateški projekti Vukovarsko-srijemske županije koje provodimo su, među ostalim, Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura, Drvno-tehnološki centar, dogradnja i rekonstrukcija Luke Vukovar, srijemska granična transverzala i županijski transportno-logistički centar - istaknuo je ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota.

Aktivna i uspješna je i Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca.

- Broj razvojnih projekata koje Agencija podupire skoro svakodnevno raste, nedavno je prijavljen 120-ti s kojim ukupna vrijednost pripremljenih projekata premašuje 388 milijuna kuna. Od ukupno prijavljenih projekata odobreno je 49, čija vrijednost iznosi 219 milijuna kuna. Među posljednjim odobrenim projektima je i Izgradnja nadvožnjaka Duga ulica i Borinačka ulica s pripadajućim prometnicama koji je sa svojih 80 milijuna kuna ujedno i financijski najvrjedniji projekt. Agencija u suradnji s Gradom Vinkovcima i drugim partnerima trenutno provodi 22 projekta u vrijednosti 166 milijuna kuna, a sedam projekata je još u fazi ocjenjivanja i očekuje se skoro potpisivanje ugovora - istaknula je direktorica agencije Mirta Štrk.

U to su se imali prilike uvjeriti i građani na Sajmu EU fondova koji je održan na glavnom vinkovačkom trgu. Ondje se, uz razvojne agencije, mnoštvo izlagača s područja županije predstavilo mnogobrojnim uspješnim projektima. Obiteljska tvrtka Vigus koja se bavi proizvodnjom kolača i torti, koristila je bespovratna EU sredstva iz programa “E-Impuls” za kupnju strojeva i opreme za proizvodnju slastica.

- Europska unija nam je sufinancirala projekt s oko 68% od ukupne vrijednosti, dakle oko 120 tisuća kuna bez PDV-a. To nam je jako pomoglo da brže ostvarimo povećanje proizvodnje, jer da smo sami sve financirali, dulje bi trajalo i morali bismo ući u kredite - pojašnjava direktor Dražen Božić koji je u Vinkovcima građanima ponudio degustaciju Vigusovih kolača.

Domaći češnjak i kukuruz šećerac također su izazvali pozornost posjetitelja, a oni se proizvode na OPG Jovice Gašparca koji je, uz pomoć EU fondova, povećao ekonomsku veličinu svog OPG-a.

- Dobio sam bespovratnih 15 tisuća eura iz programa za male poljoprivrednike i tako sam za samo godinu dana povećao zaradu jer sam kupio novi sadni materijal, odnosno uložio u proizvodnju češnjaka, kukuruza kokičara i graha, a kupio sam i sijačicu - priča Jovica Gašparović i dodaje kako će i ubuduće koristiti EU fondove za unaprjeđenje kvalitete poslovanja.

Nova radna mjesta

“Bubamara” je uspješna vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom koja je osnovana 1984. godine kako bi promovirala izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz učinkovit i visoko kvalitetan sustav usluga. Jedna je od najvećih organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj, a uspješno je koristila EU sredstva za mnoge projekte poput “Take Care!”, “Granice bez granica”, “Omogućimo im!” i “Obrazovanje bez teškoća”.

- Koristeći EU sredstva, povećali smo zapošljivost i smanjili rizik od siromaštva dugotrajno nezaposlenih osoba koje smo zaposlili na projektima. EU sredstva pomogla su nam da brže i učinkovitije pružimo pomoć i potporu te socijalno uključivanje najugroženijima - pojašnjava predsjednik Udruge “Bubamara” Tomislav Velić.

Slično je i s Pučkim otvorenim učilištem Vinkovci koje je, kroz šest godina, kao nositelj i partner na projektima, dosad iz EU fondova povuklo oko 7,3 milijuna kuna. Najveća vrijednost učilišta je usredotočenost na kvalitetu, upotrebljivost i trajnost postignutih ishoda učenja za polaznike, a nudi im širok raspon obrazovnih mogućnosti stjecanja i jačanja kompetencija, prvenstveno u područjima stranih jezika i informatike.

Budi se i Vukovar po pitanju korištenja EU fondova. Sve je više i poduzetnika koji žele sufinanciranje EU-a za svoje projekte.

- Proveli smo šest projekata u vrijednosti od milijun i 900 tisuća kuna vezanih za Poziv “Unaprjeđenje i informatizacija poslovanja” te “E-impuls” u vrijednosti oko dva milijuna kuna i to su programi baš za poduzetnike. U Vukovaru ima prostora za razvoj poduzetništva i sve je više zainteresirani za EU fondove, pa će u sljedećoj financijskoj perspektivi definitivno biti još veći interes - ističe Ivana Roca iz Razvojne agencije Vukovar.

Aktualni i i budući natječaji

Mnogo je pozitivnih primjera korištenja EU fondova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a uz već spomenute izlagače, građanima su se predstavili i LAG Srijem, LAG Šumanovci, Centar kompetencije d.o.o. za istraživanje i razvoj, TINTL-ured za međunarodnu suradnju, Grad Otok,Hrvatski crveni križ-Gradsko društvo Županja, B.a.B.e., Lokalna agencija za razvoj “Vjeverica”, učilište Studium te Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o.

Prije sajma, u vinkovačkoj Velikoj gradskoj vijećnici održala se panel diskusija o razvoju Vinkovaca kroz EU fondove. Nakon panela uslijedila su stručna predavanja pod nazivom “EU fondovi kao mogućnost financiranja za poduzetnike” na kojima su se predstavili aktualni i budući natječaji za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te pojasnila procedura provedbe projekta i najčešće pogreške u praksi. Za one koji žele koristiti EU fondove, a dosad nisu, održala se interaktivna radionica “Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?” na kojoj je pojašnjena priprema potporne dokumentacije i procedura slanja konačne projektne prijave.