Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Uspjeh mladog tima

Aplikacijom povezali instalatere solarnih panela s korisnicima

Aplikacija solarni paneli
Foto: Privatna arhiva
Šestorka koja je za projekt Tinja osvojila nagradu za najbolji hrvatski energi start-up putuje na europsko natjecanje u Bruxelles

Alternativni izvori energije, obnovljivi izvori energije, jeftinija energija... Pojmovi su to o kojima sve više razmišljaju i kućanstva pritisnuta visokim cijenama plina. Građani se raspituju koliko bi ih stajalo postavljanje solarnih panela na krovišta kuća ili u dvorišta, a traže i adrese izvođača radova.

To su bile polazne točke Varaždinki Kaji Pavlinić, studentici treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, i Nikolini Hojsak iz Ivanca, magistri novinarstva i odnosa s javnošću, kad su zajedno s kolegama osmislile projekt Tinja i osvojile nagradu za najbolji hrvatski energy start-up na natjecanju Startup Europe Awards, što im je donijelo i pravo sudjelovanja na europskom natjecanju u Bruxellesu početkom iduće godine.

Ideju razvili u nekoliko dana

– Radi se o on-line platformi za efikasno i jednostavno povezivanje instalatera solarnih panela i zainteresiranih korisnika koji žele instalirati solarne panele na svoj posjed. Cilj je potaknuti iskorištavanje obnovljivih izvora energije, prvenstveno solarne energije – pojašnjava N. Hojsak (27). Projekt je nastao na Akademiji otvorenih podataka za mlade u Puli.

Njihov šesteročlani tim, u kojem su još i Mario Marić iz Zagreba, Arthur Imbert iz Francuske, Mihajlo Anđelić iz Srbije i Peter Lunt iz Velike Britanije, u nekoliko su dana razvili projektnu ideju s kojom su i pobijedili. Prije nekoliko dana sudjelovali su i na Open Governement Partnership summitu u Parizu i prijavili se u Zagrebački inkubator poduzetništva, u kojem sad razvijaju aplikaciju.

– Naša aplikacija jednostavnim unosom osnovnih podataka o položaju kuće i adresi odmah izračunava koliko ugradnja panela stoji i u kojem roku će se investicija vratiti. Nudi i druge korisne informacije, poput državnih poticaja – ističe.