Izbornik
Naslovnica Vijesti
Jedinstven projekt u Karlovcu

Otvara se Aquatika - prvi slatkovodni akvarij sa 40 endemskih vrsta riba

Aquatika, prvi slatkovodni akvarij s čak 40 endemskih vrsta riba, otvara svoja vrata
1/6
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Hrvatski premijer Andrej Plenković sutra u 11 sati svečano će otvoriti prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj u koji je uloženo čak 36,7 milijuna kuna, a građanima je podijeljeno oko dvije tisuće besplatnih ulaznica

Hrvatski premijer Andrej Plenković svečano će u sutra u u 11 sati na desnoj obali Korane u Karlovcu otvoriti Aquatiku, prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. Uz njega, otvorenju će prisustvovati i karlovački gradonačelnik Damir Jelić, te župan Ivan Vučić. Već u 15 sati u Aquatiku mogu doći i građani koji su rezervirali ulaznice.

Riječ je o jedinstvenom projektu, čiju je arhitekturu osmislio autorski tim Studija 3LHD, a realiziran je u okviru projekta pod nazivom 'Slatkovodni akvarij i muzej rijeka - KAquarijum' za koji je EU dala 36,2 milijuna kuna, a ukupna je vrijednost projekta 36,7 milijuna kuna. U slatkovodnom akvariju, koju je arhitektonski smješten pod zemljom, kroz čak 25 bazena prati se tok jedne hrvatske rijeke.

Dvije tisuće besplatnih ulaznica

Kako bi građanima omogućili da u subotu i nedjelju besplatno pogledaju jedinstveni slatkovodni akvarij, podijeljeno je oko dvije tisuće besplatnih ulaznica koje su se morale rezervirati putem interneta. U prvom su danu rezervirane sve ulaznice, čiji je broj bio ograničen, obzirom da zbog specifičnosti, istovremeno u razgledavanje akvarija može ući određen broj posjetitelja koji će imati stručno vodstvo.

- Vjerujem da će posjetiteljima biti zanimljivo vidjeti više od sto vrsta riba, od čega više od 40 endemskih vrsta. Među njima, u najvećem bazenu, imat ćemo i kapitalne primjerke riba iz porodice jesetre, kojih od gradnje HE Đerdap više nema u hrvatskim rijekama jer ne mogu do njih migrirati. U akvarijima bit će ukupno više od 5000 slatkovodnih jedinki, dakle sve ono što čini život jedne rijeke; od riba, školjaka, riječnih rakova, raznog bilja.. - rekla je Margarita Maruškić-Kulaš, ravnateljica Javne ustanove Aquatika koja upravlja slatkovodnim akvarijem.

Ubuduće, slatkovodni će akvarij zimi raditi od 10 do 18 sati, a ljeti od 10 do 20 sati. Ulaznice za odrasle prodavat će se po cijeni od 60 kuna, za djecu od tri do 18 godina po 35 kuna, a tu su i razni drugi popusti.