Izbornik
Naslovnica Vijesti
Duško Živić boluje od karcinoma

Borba s opakom bolešću: darivao 70 litara krvi, a sada i sam treba pomoć

Duško Živić, darivatelj krvi
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Duško Živić iz slavonskog Broda čak 152 puta je dragovoljno darivao krv, a sada se i sam našao u teškoj zdravstvenoj situaciji

Duško Živić iz Slavonskog Broda godinama je pomagao ljudima i spašavao ljudske živote. Čak 152 puta dragovoljno je darivao krv, a u veljači je uz brojna druga priznanja za svoju plemenitost dobio i nagradu Ponos Hrvatske. Međutim, posljednjih mjeseci i sam se našao u u teškoj zdravstvenoj situaciji. U listopadu prošle godine dijagnosticiran mu je karcinom tankog crijeva, čime je započela njegova najteža životna bitka. Kao dragovoljni darivatelj, oslobođen je plaćanja participacije, ali HZZO pokriva tek dio lijekova koji su nužni za liječenje.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

- Prije tri godine bio sam žrtva pljačke, a opterećen sam i kreditima. Stoga danas nemam novaca za skupe lijekove, specifičnu hranu koja mi je potrebna i putovanja u bolnicu u Zagreb – kaže Živić. Plemeniti Brođanin koji je u životu dao gotovo 70 litara krvi prisiljen je moliti dobre ljude da mu pomognu onako kako je on prije nesebično pomagao drugima. Nakon operacije, on i njegova supruga Milica bore se kako bi pokrili sve ono što mu je potrebno za oporavak i koliko toliko normalan život. Nažalost, s njegovom malom mirovinom i kreditima to ide vrlo teško.

- Najveći nam je problem Duškova prehrana. On više ne smije ništa jesti iz hladnjaka, svaki dan moram mu kupovati svježe namirnice. O problemima s odlascima na preglede da i ne govorim – kaže Milica. Ekipa Radija 92 FM u suradnji s Crvenim križem i Brodsko-posavskom županijom za Duška je pokrenula humanitarnu akciju.

- Dušku je potrebna pomoć, materijalna, ali i institucionalna. Apeliramo na ljudsko dostojanstvo i ponos, jer dok ovakvi ljudi trebaju medijsku potporu, još uvijek smo nedovoljno razvijeno društvo - rekla je Irena Vukas, urednica radija.