Izbornik
Naslovnica Vijesti
Sve više vjenčanja u Hrvatskoj

Broj istospolnih brakova pao za trećinu, stranci ‘da’ žele reći na Hvaru

Vjenčanje
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zbog potražnje iz inozemstva, raste potreba za profesionalnim organizatorima vjenčanja

– Broj vjenčanja je u porastu. Osjetilo se to već prošle godine, a ove još i više. U urbanim sredinama u trendu su manja vjenčanja sa 100 do najviše 150 gostiju, a u ruralnim ima svadbi sa nekoliko stotina uzvanika - kažu u Showroomu, jednoj od agencija za organizaciju vjenčanja koje posljednjih godinu dana bilježe veći broj klijenata.

Ministarstvo uprave je objavilo da je prošle godine sklopljeno 20.544 brakova, od čega 18.671 među hrvatskim državljanima, 479 između stranaca i 1394 mješovitih. U vjerskom obliku sklopljeno je 10.979 brakova, a u građanskom 9565. Tijekom 2015. sklopljeno pak je 19.700 brakova, od čega 18.036 između hrvatskih državljana, 393 stranaca i 1271 miješanih. U crkvi je te 2015. godine sklopljeno 10.697 brakova, a građanskih 9003. Prošle godine tako je vjenčano čak 854 parova više.
– Osjeća se da je kriza popustila i da se ljudi nekako lakše odlučuju za brak i svadbe koje ne uključuju samo roditelje i kumove - ističu organizatori vjenčanja.

U koprivničkoj Svadbenoj bajci napominju da nema pravila kad je veličina svadbe u pitanju.
– Sve ovisi o kraju i običaju. Naravno, i o količini novca koji je na raspolaganju. No, uočili smo da nove generacije mladenaca više vole manje svadbe od onih kakve su imali njihovi roditelji - kažu u koprivničkoj agenciji.

U porastu su i vjenčanja stranih državljana koji izabiru Hrvatsku za jedan od najljepših dana u životu. Martina Rakić iz zagrebačke agencije Weddings in Croatia kaže da je broj inozemnih vjenčanja u Hrvatskoj u stalnom porastu od 2008. godine.

Veći broj civilnih obreda

- Kao najatraktivnije lokacije ističu se Dubrovnik, Hvar i Istra. Prosječan broj gostiju na takvim vjenčanjima je 60-ak uzvanika. Zemlje iz kojih mladenci najčešće dolaze su Velika Britanija, SAD i zemlje njemačkog govornog područja. Osjetno je veći broj
civilnih obreda – otkriva.

Zbog povećanja broja vjenčanja inozemskih državljana javila se, dodaje, i potreba za profesionalnim organizatorima vjenčanja, s verificaranim zanimanjem upisanim u e-radnu knjižicu. Kako bi se standardizirao i profesionalizirao taj dio djelatnosti, agencija od 2014. organizira i radionice “Postani organizator vjenčanja”. I dok broj brakova raste, broj sklopljenih životnih partnerstava - pada. I to za trećinu. U Hrvatskoj je prošle godine pred matičarima sklopljeno 66 životnih partnerstava osoba istog spola.

Sklopilo ih je 20 parova muškaraca i 16 parova žena iz Hrvatske, 23 ih je miješanih, a šest između stranih državljana. Najviše ih je sklopljeno u gradu Zagrebu, 39, a slijede Istarska županija s osam i Primorsko-goranska sa šest. U 2015. sklopljeno je 108 partnerstava, i to među hrvatskih državljanima 66, miješanih je bilo 39, a među strancima tri.