Izbornik
Naslovnica Vijesti
Gradsko vijeće Osijeka

Burna sjednica: Mostov Požega izabran za predsjednika, Đapić razočaran

Anto Đapić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Koaliranje gradonačelnika Vrkića s Mostom i HDSSB-om je nešto što ipak nisam mislio da će se zbiti i da ću osjetiti u svom političkom životu', rekao je Anto Đapić

Za predsjednika Gradskog vijeća Osijeka izabran je Mostov Željko Požega, s 20 glasova za, dva protiv i 15 suzdržanih. No, da bi Most ušao u koaliciju, uvjet je bio da u istim redovima ne bude i Anto Đapić, donedavni čelnik tog istog vijeća. Pogodilo je to Đapića, koji je nazvao novu koaliciju "vrhuncem neprincipijelnosti".

- Nisam vjerovao mladima oko sebe da će to tako izgledati grubo. Ja sam u godinama kada želim pokrpati neke rupe. Koaliranje gradonačelnika Vrkića s Mostom i HDSSB-om je nešto što ipak nisam mislio da će se zbiti i da ću osjetiti u svom političkom životu. Kada bi se samo izvuklo u ove četiri godine, ne ulazeći u samu kampanju, što su sve ljudi iz tog miljea izgovorili na račun gradonačelnika, svakome bi bilo jasno da tu nešto ne štima. Što se to dogodilo unutar HDSSB-a da je Vrkić umjesto ružnog pačeta postao prekrasan labud? Gospodine gradonačelniče, ja razumijem pragmatiku i matematiku, ja sam i realan čovjek, ali kad Vama gospodin Šimić dođe sa tezom da se može ići u koaliciju, a ne može Anto Đapić... Da se to dogodilo meni, na Vašemu mjestu, ja bih ga izbacio iz ureda. Jer tu se trebalo raditi o prijateljstvu koje je naglašavano. Mi smo u četiri godine surađivali i dobro i pristojno. Da ne govorim da HNS pristaje na suradnju sa strankom koja godinu i pol pokušava vašem šefu Vrdoljaku staviti na ruke lisičine i na noge lance! Kako se to uopće može opravdati da se formira jedna ovakva koalicija? – zapitao je Đapić.

Podsjetio je što je sve proživjela široka koalicija okupljena oko gradonačelnika Ivana Vrkića u proteklom mandatu.

- Kada smo prije četiri godine formirali koaliciju, godinama je napadana kao neprincipijelna, jer da su se skupili sve stranke od desnice do ljevice. I taj je imidž trajao do kraja mandata. Nema govora da je to bila neprincipijelna koalicija, to je bila jedna od najprincipijelnijih koalicija od 1990. do danas. Jer je to bila koalicija koja je u tadašnjoj predizbornoj koaliciji jasno definirala svoje ciljeve i okupila se oko želje i težnje za smjenom vladajuće garniture okupljene oko Branimira Glavaša i HDSSB-a. Ona nije lagala svojim biračima pa birači nas nisu ni kažnjavali na izborima. Imali smo vrlo složenu situaciju, ali i vrlo snažnu opoziciju koja je s tezom neprincipijelnosti pokušala destabilizirati tu vlast. Koalicija gubi svoj smisao u trenutku kada se Vrkić ispričao Glavašu za riječi da je Glavaš odgovoran za uništavanje gospodarstva. Tada je nanesen udar koncepciji oko koje se ta koalicija formirala, ali nije bilo potrebe narušavati koaliciju jer je bio i onako kraj mandata – rekao je on.

No, ovo danas, nastavio je, "nije principijelna koalicija".

- Zajedništvo se ne može graditi na razini ucjene i reketa, već tolerancije i prijateljstva. Ja i dalje vjerujem da su u politici mogući i korektnost i lojalnost. Ovako, birači su prevareni. Pobjeda gradonačelnika je neupitna, ali ovo je drugo. Je li sve bilo samo fingiranje? Vi, gradonačelniče, ništa ne biste izgubili i da ste se postavili drugačije i da su bili novi izbori za Vijeće jer ste u dobroj poziciji. Osobno mislim da s razlozi puno dublji - zaključio je Đapić.

U istom tonu, burno, sjednica je i nastavljena. I Kristijan Šimičić iz opcije "Biraj bolje" stava je kako su birači prevareni, a pokazatelj toga je "što će Most prvi zasjesti u fotelju".

- Ne bih gradonačelniku Vrkiću bio u koži jer ima s jedne strane Most, koji ima iskustva u sudjelovanju u vlasti i rušenju vlasti, a s druge strane HNS, koji bi rođenu majku prodao za jedno ili dva ministarska mjesta – kazao je Šimičić, a na te riječi je glasno po klupi na svom mjestu počeo udarati HNS-ov Vladimir Ham.

- Molimo Vas da pripazite kod prozivanja nečijih majki – upozorila je Šimičića Mirta Vlahović, koja je vodila sjednicu od izbora predsjednika Vijeća.