Izbornik
Naslovnica Vijesti
Plemeniti Brođanin bori se s opakom bolešću

Dao je krv 152 puta, a sada je njemu potrebna pomoć

Duško Živić, darivatelj krvi
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Svi koji žele pomoći Dušku mogu to učiniti uplatom na njegov žiro račun u Erste banci broj HR2524020063207983384

Brođanin Duško Živić poznat je kao čovjek koji je tijekom svog života čak 152 puta darivao krv. Za 43 godine "staža" dragovoljnog darivatelja dao je čak 68 litara dragocjene tekućine i mnogima spasio živote. Prvi je put krv darivao 1973. godine. Nakon toga činio je to redovito svaka tri mjeseca, sve do srpnja prošle godine, dok je bio zdrav. Međutim, sada je i njemu samome potrebna pomoć.

Naime, u listopadu prošle godine s bolovima u trbuhu završio je u bolnici i dijagnosticiran mu je karcinom tankog crijeva. Hitno je operiran i dobro se oporavlja. Ide na kemoterapije, ali zračenje zbog njegova stanja ne dolazi u obzir.

- U listopadu prošle godine počeo me je jako boljeti želudac. Više sam puta išao na hitnu, liječnici su mislili da je u pitanju čir i prepisali mi neke lijekove, ali ništa nije pomagalo. Na kraju sam završio u bolnici i, kada su mi napravili CT, ustanovilo se da je posrijedi rak tankog crijeva – kaže Živić.

Misao vodilja plemenitog Brođanina oduvijek je bila spasiti tuđi život darivanjem dijela sebe. Kada čuje da je nekome prijeko potrebna krv, odmah poziva bolnicu i informira se koja im je krvna grupa potrebna. On ima krvnu grupu B pozitivnu, koja može pomoći samo istoj krvnoj grupi, a ima je samo 10 posto Europljana. Za iznimnu humanost i nesebičnost u spašavanju ljudskih života Brodsko-posavska županija dodijelila mu je povelju zahvalnosti. No, nakon što je pomogao mnogim ljudima i spašavao živote, iznenada se našao u nezavidnoj situaciji.

Opljačkali mu ušteđevinu

Zbog operacije i bolesti mora paziti na prehranu, ali nema novaca za skupe lijekove. Naime, Duško je kao dragovoljni darivatelj krvi oslobođen plaćanja participacije, ali ima lijekova koji su mu nužni, a HZZO pokriva tek dio cijene. Opterećen je dvama kreditima, a prije tri godine opljačkana mu je i sva ušteđevina.

- Podigao sam kredit i kupio stan, ali novac kojim smo trebali isplatiti stan i njegovo preuređenje jedne nam je noći ukraden iz kuće jednog poznanika, u koju smo ga odnijeli kako bi bio na sigurnom. Prijavili smo provalu i krađu policiji, ali ni lopov ni novac do danas nisu pronađeni – dodaje Živić.

Brođanin je za svoju humanost dobio brojna priznanja i nagrade, zlatnik Hrvatskoga crvenog križa, državno odličje Red Danice hrvatske, a početkom veljače, bude li imao novaca za put, dodijelit će mu i nagradu Ponos Hrvatske. Svi koji mu žele pomoći mogu to učiniti uplatom na njegov žiro račun u Erste banci broj HR2524020063207983384.