Izbornik
Naslovnica Vijesti
'Vijest godine' za Osijek

DORH će se uključiti u spor između pet gradova i austrijskih tvrtki

odlagalište otpada
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja potpisali su ugovor s austrijskim tvrtkama za gradnju odlagališta u Antunovcu kod Osijeka

Državno će se odvjetništvo, čini se, uključiti u spor koji se vodi između pet slavonskih gradova te austrijskih tvrtki Saubermacher-Dienstleistungs AG i Strabag AG na Trgovačkom sudu u Osijeku. Riječ je o "trakavici" vezanoj za nikad izgrađeno regionalno odlagalište otpada. 

- DORH je iskazao spremnost uključiti se u spor, kao umješač na strani tuženika, dakle gradova, jer se radi o zaštiti državnih interesa - izvijestio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić na svojoj Facebook stranici. Bio je to, rekao je, prijedlog upravo Grada Osijeka i njegova pravnog tima, kojega je Odvjetništvo na koncu prihvatilo.

Vrijednosti spora oko 12 milijuna eura

Podsjetimo, Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja potpisali su ugovor s austrijskim tvrtkama za gradnju odlagališta u Antunovcu kod Osijeka, no kako nije ishođena ni građevinska dozvola, gradovi su još 2009. raskinuli taj ugovor. Austrijanci su potom podigli tužbe zbog izgubljene dobiti, a odlučivao je, među ostalim, i Arbitražni sud u Parizu. 

- Radi se o jako velikoj vrijednosti spora, oko 12 milijuna eura, a da lopata nije niti zakopana. Kako jedinice lokalne samouprave ne mogu otići u stečaj, njihovu obvezu u slučaju gubitka spora morala bi preuzeti i podmiriti Republika Hrvatska, što je ujedno i razlog miješanja u ovoj parnici - pojasnio je Vrkić, nazvavši to "viješću godine". Poticaj je to, stava je, za pet gradova.

-Uključivanje države kao umješača zasigurno predstavlja veliki iskorak u procesu koji će vjerojatno još dugo potrajati - zaključio je gradonačelnik.