Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Ministar zdravstva Milan Kujundžić:

Energetska obnova karlovačke bolnice smjernica ostalima

Milan Kujundžić obišao karlovačku bolnicu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Energetska obnova karlovačke bolnice vrijedna je 64 milijuna kuna, pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove sufinancirao s 19,7 milijuna kuna, a razliku financira bolnica kroz energetske uštede po modelu ESCO s tvrtkom Rudan d.o.o. na ugovoreni rok od 14 godina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je u petak zajedno s ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Lovrom Kuščevićem prisustvovao završetku radova na energetskoj obnovi karlovačke bolnice, izjavio je kako to može biti smjernica ostalim bolnicama u Hrvatskoj, tim prije što za to postoje sredstva u EU fondovima.

Energetska obnova karlovačke bolnice vrijedna je 64 milijuna kuna, pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove sufinancirao s 19,7 milijuna kuna, a razliku financira bolnica kroz energetske uštede po modelu ESCO s tvrtkom Rudan d.o.o. na ugovoreni rok od 14 godina.

Kujundžić je istaknuo da pri obnovi bolnice nije postignut samo efekt čuvanja topline i manjeg utroška energije, već je smanjeno i zagađivanje okoliša. Poručio je da bi bolnice, posebno u priobalju, trebalo prebaciti na iskorištavanje sunčane energije i druge obnovljive izvore energije, a novac od ušteda usmjeriti u nabavku lijekova i liječenje.

Zdravstvo je skupo svuda u svijetu, medicina godišnje poskupljuje od pet do deset posto, rekao je Kujundžić i upozorio kako u zdravstvenom sustavu treba postići uštede svuda gdje je to moguće.

Manje nepotrebnih dijagnostičkih postupaka

Ustvrdio je da će biti novaca za nova zapošljavanja, a oko 200 novih timova liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti rezultirat će kvalitetnijim radom s pacijentima, što će značiti manje nepotrebnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka, a to će donijeti uštede.

Kuščević je najavio da je obnova karlovačke bolnice samo početak procesa kroz koji će se u tri godine energetski obnoviti niz javnih zgrada.

Već traje obnova bolnice na splitskim Firulama, uz ulaganje od 180 milijuna kuna, pred potpisivanjem je obnova sportskog kompleksa Poljud s gradnjom bazena, traje energetska obnova nekoliko desetaka škola, a pred nama su i drugi veliki projekti koji će se financirati sredstvima europskih fondova, kaže Kuščević.

Energetska obnova karlovačke bolnice obuhvaća građevinsku sanaciju ovojnice zgrada, toplinsku fasadu, zamjenu svih vanjskih prozora i vrata, hidroizolaciju ravnih krovova s toplinskim slojem kamene vune, rekonstrukciju toplinskih podstanica i kotlovnice s ugradnjom plinskog kondenzacijskog kotla, sustav s 22 solarna kolektora i dizalicu topline za PTV, ugradnju štedljive rasvjete, te središnji upravljački sustav s daljinskim nadzorom i mjerenjem potrošnje energije i vode.

Ravnatelj bolnice Ervin Jančić rekao je da će godišnja ušteda iznositi sedam milijuna kilovat-sati energije, odnosno oko četiri milijuna kuna, od čega će se investitoru, tvrtki Rudan d.o.o., investicija otplaćivati kroz idućih 14 godina, pa će bolnica unatoč investiciji poslovati pozitivno.