Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Sancta Barbara

Festival drvenih kapela od 21. do 28. lipnja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Festival počinje u nedjelju 21. lipnja u kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki koncertom Ansambla Pinocchio, koji će izvesti dio opusa Bachovih arija u kantatama za sopran, flautu i basso continuo na autentičnim instrumentima

Festival drvenih kapela Sancta Barbara održat će se od 21. do 28. lipnja na četiri lokacije i s četiri glazbena programa u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Gustelnici i Velikoj Gorici, priopćili su organizatori Hrvatska udruga Ars organi Sisciae.

Međunarodni festival Dani Milka Kelemena u listopadu

Festival počinje u nedjelju 21. lipnja u kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki koncertom Ansambla Pinocchio, koji će izvesti dio opusa Bachovih arija u kantatama za sopran, flautu i basso continuo na autentičnim instrumentima. Ansambl čine veterani i doajeni barokne glazbe u Hrvatskoj, osnivači prvih baroknih glazbenih sastava na autentičnim instrumentima Marta Schwaiger (sopran), Dani Bošnjak (flauta traverso), Žarko Perišić (fagot) i Mario Penzar (čembalo).

Kapela sv. Barbare smještena je u središtu naselja, a u arhivskoj građi spominje se od 17. stoljeća. Bogato je oslikana u interijeru s motivima svetaca i vegetabilnim motivima. Posebno se izdvaja kultom sv. Kummernisse, zaštitnice žena koje imaju neprilika s muževima jer se nije htjela udati za kralja Sicilije, zavjetovala se i molila te su joj čudom narasli brkovi i brada. Otac sv. Kummernise razbjesnio se te ju je dao mučiti i na kraju razapeti. Scena razapete bradate svetice prikazana je u kapeli sv. Barbare i kao takva je jedina koja nam je predana u nasljeđe.

Drvene crkve i kapele predstavljaju najviši domet narodnog graditeljstva barokne arhitekture na području Sjeverne Hrvatske. Iako ih je bio velik broj, posebno na području rasta hrasta lužnjaka, do danas ih je ostalo svega četrdesetak iz razdoblja od 17. do kraja 19. stoljeća.

Počela je gradnja vodovodne mreže na području Vrbovca i 5 općina Cjevovod od 223 kilometra vodu će donijeti u 4600 domova

U Turopolju, žarištu koje je koncentracijom izvorne narodne stvaralačke snage širilo svoj utjecaj na Pokuplje i Posavinu, geografskom prostoru gdje se tradicija gradnje drvenih crkava zadržala duboko u 20. stoljeće, nastao je kompleks drvene sakralne arhitekture koja osvaja svojom arhitektonskom jednostavnošću i originalnošću, kaže se u priopćenju.

U petak, 26. lipnja na programu je koncert u kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom, gdje će nastupiti Krešimir Lazar (violončelo) i Krešimir Has (čembalo). Na programu je glazba europskoga baroka (Vivaldi, Corrette, de Fesch, Telemann, Basevi il Cervetto), a čut će se i nekoliko frotola domaćeg renesansnog skladatelja Andrije Motovunjanina.

Nakon toga slijede koncert flautista Danija Bošnjaka u kapeli sv. Padovanskog u Gustelnici i završni koncert festivala u kapeli Ranjenog Isusa u Pleškom polju na kojemu će nastupiti ansambl okupljen pod nazivom Capella Lignum (Drvena kapela).