Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Počela je gradnja vodovodne mreže na području Vrbovca i 5 općina

Cjevovod od 223 kilometra vodu će donijeti u 4600 domova

Foto: Zagrebačka županija
Radovi obuhvaćaju gradnju novih cjevovoda u dužini od 222,8 kilometara, rekonstrukciju postojećih 9,25 kilometara cjevovoda, gradnju pet vodotornjeva, pet crpnih stanica i rekonstrukciju precrpne stanice Lonja

Počela je gradnja nove i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže na području grada Vrbovca i općina Dubrava, Gradec, Rakovec, Preseka i Farkaševac. Dio je to projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok koji je težak 883,8 milijuna kuna, dok će ova dionica koštati 284,1 milijun.

Stjepan Kožić prijave do 6. srpnja Županija dijeli 13 milijuna kuna potpore poduzetnicima

Socijalni i gospodarski značaj

Radovi obuhvaćaju gradnju novih cjevovoda u dužini od 222,8 kilometara, rekonstrukciju postojećih 9,25 kilometara cjevovoda, gradnju pet vodotornjeva, pet crpnih stanica i rekonstrukciju precrpne stanice Lonja.

– U 21. stoljeću, praktički pola sata vožnje od hrvatske metropole, postoje gradovi i općine u kojima dio domaćinstava nema mogućnost priključka na vodovodnu mrežu. Postoje i dvije općine u kojima nema ni metra javnog vodovoda. Kako bismo to promijenili još 2007. pokrenuli smo osnutak Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, sa zadaćom da pripremi projektnu dokumentaciju za fondove EU. Iza toga, 2016. godine, sve naše udjele prenijeli smo na deset općina i četiri grada i time, uz to što smo objedinili vodnokomunalna poduzeća, stvorili uvjete za prijavu projekta – rekao je župan Stjepan Kožić. Dodao je da projekt vodoopskrbe istoka županije, pored socijalne dimenzije, ima i gospodarski značaj.

Započela gradnja nasipa na području Velike Gorice i općine Orle “Bez straha od poplava, velikogorički kraj dobiva šansu za budućnost i siguran život”

– U vodnokomunalnom sektoru na području Zagrebačke županije ugovoreni su radovi vrijedni 3 milijarde kuna! Zamislite koliko su to u gospodarskom smislu značajni projekti – naglasio je župan. Kada radovi budu gotovi na vrbovečkom području će biti novih 4624 kućnih priključaka.

– Sada na ovom području imamo oko 3000 priključaka. Sada gospodarimo s manje od 200 kilometara mreže, a ovim projektom gradimo više od 220 novih kilometara – istaknuo je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, nositelja projekta. Dodao je da je dugačak bio put od koncepcijskoga rješenja i priprema do realizacije ovoga projekta.

Brojke su impresivne

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti u prigodi početka radova prisustvovao je njegov izaslanik ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Održano ocjenjivanje ovogodišnjih plodova u organizaciji županije i grada zagreba Asia najukusnija i najkvalitetnija jagoda

– Brojke su impresivne. Ovaj projekt nije važan samo za Županiju, nego je po svom iznosu jedan od većih u Hrvatskoj. Kroz njega se može osjetiti i sinergija s Europskom unijom, koja je osigurala gotovo 500 milijuna bespovratnih sredstava. To dovoljno govori koliko je važno biti član Europske unije. U ovom se projektu vidi zajedništvo širih razmjera – rekao je Bošnjaković.