Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Započela gradnja nasipa na području Velike Gorice i općine Orle

“Bez straha od poplava, velikogorički kraj dobiva šansu za budućnost i siguran život”

1/6
Foto: Zagrebačka županija
Predsjednik skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak nazočio je početku radova na novom nasipu vrijednom 50 milijuna kuna koji bi trebao biti sagrađen u roku od dvije godine

Općina Orle i područje Velike Gorice uskoro će biti sigurni od poplava. Počela je, naime, gradnja transverzalnog nasipa od odteretnog kanala Odra do savskog nasipa kod sela Suša u općini Orle, a njegovom gradnjom u dužini od 6825 metara bit će spriječen prodor kupskih voda u to područje, odnosno plavljenje naselja u općini Orle i na području Velike Gorice, posebno Čičke Poljane. Vrijednost radova je 50 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a nasip bi trebao biti sagrađen u roku od dvije godine.

Počela navala na domaće jagode iz zagrebačkog kraja Mjerica 15 kuna, cijene se unatoč krizi neće dizati

Odlična je to vijest za stanovnike tog područja koji se redovito bore protiv poplava koje im uništavaju domove i imovinu, pa za svakog visokog vodostaja strahuju da će im domovi biti ugroženi.

‘Ovo je povijesni trenutak’

– Nasip će biti spojen s desnim savskim nasipom i s nasipom odteretnog kanala Odra. Time će se onemogućiti ulazak poplavnih voda na ovo područje – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Nasip će biti maksimalne visine pet metara, a uz njega bit će sagrađena i servisna cesta.

Načelnik općine Orle Ervin Vujica zahvalio je Hrvatskim vodama i Vladi RH što su omogućili realizaciju tog projekta.

– Time nam se omogućava daljnji razvoj i planiranje za budućnost! Odra nas više neće plaviti, a uskoro ćemo biti sto posto sigurni i od Save – rekao je Vujica.

Počecima radova prisustvovao je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, za kojeg je početak gradnje nasipa povijesni trenutak za Orle i Veliku Goricu.

Distributivni centar dobiva jedinstven uređaj u Hrvatskoj Stiže stroj za sortiranje bobičastog voća vrijedan 1,6 milijuna kuna

– Ovime završava bitna faza spašavanja ovoga kraja od periodičnih poplava, koje su veliki rizik. Ovaj kraj dobit će šansu za budućnost, u njemu će se moći sigurno živjeti i baviti poljoprivredom. Zahvala Vladi RH što nam je dala šansu da projektiramo svoju budućnost – rekao je Barišić.

Svečanosti kojom je obilježen početak radova prisustvovao je i predsjednik skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak. I on je zahvalio Vladi RH na, naglasio je, hvalevrijednom projektu, dodavši da se njime rješava problem poplava i stanovništvu omogućava sigurnost i ugodniji život.

Prisutan je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Rekao je da je ovo samo jedan od projekata borbe protiv poplava na području Zagrebačke županije te sisačkom i karlovačkom području.

Velika Gorica Gradonačelnik smanjio plaću sebi, direktorima, ravnateljima, radnicima ostale iste

Dobro potrošen novac

– Pedeset milijuna kuna uloženih u ovaj projekt dobro je potrošen novac. Svaka kuća, svako zemljište, svaki dio imovine koji će realizacijom ovoga projekta biti obranjen uspjeh je za sve nas – rekao je ministar, dodavši da je provedba ovoga, ali i ostalih vodnokomunalnih projekata u Hrvatskoj, primjer kako tvrtke u vlasništvu RH pridonose poboljšanju životnog standarda.